Taas löytyi terveysetu kahvinjuojille

Kahvin terveellisyys
Kahvin ja kofeiinin nauttiminen millä tahansa tasolla vähensi sairauksien riskiä. Shutterstock

Kolme kuppia kahvia päivässä saattaa ehkäistä sairauksien syntyä.

Kahvin ja kofeiinin ystäviä hemmotellaan jälleen uudella tutkimustuloksella. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan tietty määrä kupposia voi auttaa laskemaan kardiometabolisten sairauksien syntyriskiä, kertoo Endocrine-sivusto.

Näin paljon kahvia kannatti juoda

Koehenkilöiden tiedot saatiin UK Biobank -tietokannasta. Mukaan ei otettu henkilöitä, jotka olivat antaneet vajavaisia tietoja kahvin tai kofeiinijuomien nauttimisestaan. 

Kofeiinianalyysissa oli mukana yli 172 000 henkilöä. Kahvin ja teen juojia otettiin mukaan noin 188 000. Heillä ei tutkimuksen alussa ollut kardiometabolisia sairauksia. 

Tutkijoiden mukaan kohtuullinen ja säännöllinen kahvin tai kofeiinin nauttiminen liittyi madaltuneeseen riskiin sairastua kahteen tai useampaan kardiometaboliseen sairauteen yhtä aikaa. Tutkimuksessa mukana olivat kakkostyypin diabetes, sepelvaltimotauti ja aivohalvaus, jolla tarkoitetaan aivoinfarkteja ja erilaisia aivoverenvuotoja.

Tutkijoiden mukaan kahvi voisikin näytellä roolia useampien kardiometabolisten sairauksien kehittymisen vähentämisessä.

– Kolme kuppia kahvia tai 200–300 milligrammaa kofeiinia päivässä voi auttaa vähentämään riskiä henkilöillä, joilla ei ole kardiometabolisia sairauksia, tutkimusta johtanut Chaofu Ke kuvasi.

Kahvin juomisen edistäminen "voisi tuoda pitkälle ulottuvia etuja"

Kolme kuppia kahvia laski kahden tai useamman sairauden kehittymisen riskiä jopa 48 prosenttia verrattuna henkilöihin, jotka eivät juoneet kofeiinijuomia tai nauttivat kofeiinia alle sata milligrammaa päivässä.

Kahvin ja kofeiinin nauttiminen millä tahansa tasolla vähensi sairausriskejä. Kohtuullisesti kahvia tai kofeiinia nauttineilla riski aleni eniten.

– Tuloksemme korostaa, että kohtuullisen kahvi- tai kofeiinimäärän nauttimisen edistäminen ravintotottumuksena voisi tuoda pitkälle ulottuvia etuja useampien kardiometabolisten sairauksien ehkäisyssä, Ke kuvaa.

Katso myös: Nina Backmanin tapa keittää kahvia jakoi mielipiteet

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!