Australialaistutkijat havaitsivat, että päivittäin nautitut kahvikupilliset ovat yhteydessä pienempään kuolleisuuteen verrattuna kahvista kieltäytymiseen.
Lähes 450 000 britin otantaan perustuva tutkimus lisää näyttöä kahvinjuonnin terveyshyödyistä. Ison-Britannian biopankista kerätyssä aineistossa säännöllisesti nautitut kahvikupilliset olivat yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonisairauksien ilmaantuvuuteen sekä kuolleisuuteen.
Tutkimuksen alussa iältään 40–69-vuotiaat osallistujat jaettiin päivittäin juomiensa kahvikupillisten perusteella kuuteen eri ryhmään. Reilu viidesosa tutkituista ei juonut kahvia.
Yli kymmenen vuoden seurannassa havaittiin, että päivittäin 2–3 kahvikupillista nauttivilla osallistujilla oli kaikista pienin riski sairastua sydän- ja verisuonielimistön sairauksiin, kun huomioon otettiin muut altistavat tekijät. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat johtavia kuolinsyitä niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin.
Suotuisat sydänvaikutukset sekä vähäisempi kuolleisuus ovat tutkimuksen perusteella yhteydessä niin suodatinkahvissa käytettyyn jauhettuun kahviin, pikakahviin kuin kofeiinittomaan kahviin.
Kofeiiniton kahvi oli tutkituista kahvilaaduista ainut, joka ei linkittynyt pienempään rytmihäiriöiden ilmaantuvuuteen. Pienin rytmihäiriöiden riski havaittiin henkilöillä, jotka joivat 4–5 kahvikupillista päivässä.
Tutkimus ilmestyi Europen Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa.
Lue myös: Harvardin aivoasiantuntija kertoo, miten itse ottaa kaikki terveyshyödyt irti kahvista
Kohtuullinen kahvinjuonti ei vaaraksi
Suuresta otannasta huolimatta tutkimus osoittaa vain suotuisan yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta, kahvinjuonnin sekä sydänsairauksien ja kuolleisuuden välillä.
Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun tutkimuksissa ylistetään kahvin terveyshyötyjä. Kahvi sisältää useita erilaisia bioaktiivisia ainesosia, joilla voi olla esimerkiksi antioksidatiivisia sekä tulehdusta hillitseviä vaikutuksia.
Vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuksessa kahvin todettiin olevan yhteydessä pienempään sydämen rytmihäiriöiden todennäköisyyteen. Todisteita on kertynyt myös siitä, että kahvia juovat kuolevat harvemmin nuorina.
Toisaalta on esitetty, että vaarallisille sydänsairauksille geneettisesti alttiit henkilöt saattavat vältellä kahvia epämiellyttävien tuntemusten vuoksi.
Sydänterveyden näkökulmasta kohtuullisen kahvinjuonnin, 5–6 pienen kupillisen, aiheuttamat haitat ovat vähäisiä. Suodattamattomat kahvit, kuten pannukahvi, sisältävät kolesterolia nostavia diterpeenejä, mutta suomalaisessa suodatinkahvissa suurin osa niistä jää paperiin.
Lue myös: Korvaako hyvä kolesteroli pahaa? Professori lyö faktat tiskiin salakavalasta terveysriskistä: "Ensimmäinen oire voi olla infarkti 30-vuotiaana"
Lue myös: Suomalaisten yleinen kahvitapa tulee kalliiksi: "Ei osata ajatella..."
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Miten itse kuppi vaikuttaa kahvin makuun? Katso vastaus alla olevalta videolta.
5:49
Lähteet: European Journal of Preventive Cardiology, Eurek Alert Science News Releases, CBS News, Sydänliitto, Terveyskirjasto