Oletko koskaan miettinyt, mitä lähi-Siwasi nimi todella merkitsee?
Keskon Siwoja ja Valintataloja koskevat yt-neuvottelut päättyivät helmikuussa 2017 ratkaisuun 51 kaupan sulkemisesta. Moni Siwa katoaakin pian katukuvasta – mutta oletko koskaan miettinyt, mitä lähi-Siwasi nimi todella merkitsee? Timo Leppäsen Merkilliset nimet -kirja esittelee merkillisiä tarinoita suomalaisille tuttujen yritysten ja tuotteiden nimien takana!
Tällainen on Siwan tarina
1980-luvun alussa E-osuusliike Mäki-Matissa pohdittiin, mitä osuusliikkeen tappiollisille pienmyymälöille tehdään. Yt-uutisen valossa lienee ironista, että tuolloinkin pienmyymälöistä kannatti yleisen kannan mukaan luopua – ja mahdollisimman nopeasti.
Mäki-Matin kaupallisen johtajan Jorma Tuukkasen ajatus oli toisenlainen: hän uskoi, että kehittämällä toiminta voisi muuttua kannattavaksi.
Lue myös: Valio, Ingman, Saarioinen ja Atria – tiesitkö, mistä tutut tuotenimet ovat saaneet alkunsa?
Tuukkanen lähti myymäläpäällikkö Taisto Pekkalan ja tulkin kanssa Saksaan, jonka Aldi-myymälöistä he olivat kuulleet. Matkastaan inspiroituneinan miehet palasivat Suomeen, ja helmikuussa 1981 Jyväskylässä avattiin kaksi pilottimyymälää.
Uusissa kaupoissa myyjien määrää oli vähennetty ja kulut oli karsittu muutenkin minimiin. Myymälät olivat niin sanottuja laatikkomyymälöitä, joissa oli vain 500 tuotetta parin tuhannen sijaan. Lisäksi tavaraa myytiin suoraan kuljetuspakkauksista.
E-liikkeen kaupat tuolloin olivat väritykseltään oransseja, mutta uuden konseptin myötä laatikkokaupat haluttiin erotella jotenkin.
– Meillä ei ollut varaa ostaa kauppoihin uusia kalusteita, joten päätimme maalata kalusteet sinisellä ja valkoisella – Suomen lipun väreillä. Pyrkimys kotimaisuuteen oli nousussa 1970- ja 1980-luvun taitteessa, ja valtaosa myytävistä tuotteista oli kotimaisia. Tarvitsimme uudenlaisille kaupoille myös uuden nimen. Aldi tuntui hyvältä ja lyhyeltä nimeltä, joten yritin keksiä vastaavanlaisen ytimekkään nelikirjaimisen nimen. Myymälän sinivalkoisista väreistä ja sanasta sinivalkoinen ideoin ketjun nimeksi Siwan, Tuukkanen kertoi vuonna 2015
Siwa on myös keidas Saharan pohjoislaidalla Egyptissä. Tuukkasen mukaan keidas ei kuitenkaan liittynyt kaupan nimeämiseen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Timo Leppänen: Merkilliset nimet (SKS)