Tiedätkö, mitä pyttipannun nimi oikeasti tarkoittaa? Moni ei ole tätä tajunnut
Pyttipannu on herkullista ja suomalaisille tuttua tähderuokaa. Mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä ruokalajin nimi oikeastaan tulee? Onko olemassa pyttiä, joka laitetaan pannulle?
Videolla vinkit makkaroiden grillaamiseen!
Paistettua perunaa, makkaraa ja sipulia ketsupilla höystettynä – sitä on herkullinen pyttipannu kaikessa yksinkertaisuudessaan. Mutta mitä oikeastaan on pyttipannu?
Pyttipannu on pytt i panna
Moni ruokalaji on päätynyt ruokakulttuuriimme rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista. Näin on käynyt myös pyttipannun kohdalla ja ruokalajin nimi tuleekin suoraan ruotsin kielestä:
Pyttipannu on kirjaimellisesti pytt i panna, joka tarkoittaa pieniä palasia pannulla. Helsingin kaupunginkirjaston mukaan pyttipannu voi myös viitata ruotsin kielen sanaan pytteliten, sillä ainekset leikataan ruokalajiin pieniksi palasiksi.
Ruotsin kieltä taitaville pyttipannun nimi on siis erittäin looginen. Mutta vaikka nimestä tunnistaakin helposti ruotsin kielen sanat, ei asiaa ole välttämättä tullut aiemmin noteeranneeksi.
Toimituksessa suorittamamme pikagallup osoittaa, että pyttipannun-sanan merkitys ei ole aiemmin käynyt ihmisten mielessä. Kukaan kymmenestä haastatellusta ei tiennyt, mitä nimi tarkoittaa.
– No nyt täytyy kyllä sanoa, että tässä kohtaa on aukko sivistyksessä, MTV Uutisten lifestyle-toimituksesta muun muassa kommentoidaan.
Pyttipannun nimen hoksaaminen menee siis samaan kategoriaan klassisen Kinder-oivalluksen kanssa: ”18 vuotta meni, että hoksasin” – tajusitko sinä tätä naurettavan yksinkertaista asiaa Kinder-munista?
Lähde: Helsingin kaupunginkirjasto
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2019.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku