Mikä on parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän ero? Alle puolet suomalaisista osaa vastata oikein tähän kysymykseen
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan elintarvikkeista löytyvät päivämäärämerkinnät eivät ole suomalaisille kovinkaan selkeitä.
Vain puolet (49 %) suomalaisista kertoo tietävänsä tarkasti, mitä eroa on elintarvikkeiden parasta ennen -päiväyksellä ja viimeisellä käyttöpäivällä. Erityisesti nuoret (15–24-vuotiaat) kokevat, että eri päiväysmerkintöjen eroa on vaikea tietää.
Tämä selviää verkkokauppa Matsmartin Kantarilla teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta, johon osallistui noin 1200 suomalaista.
Epätietoisuus saattaa lisätä ruokahävikkiä
Ruoka on yleensä aina syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisi lähellä tai jopa umpeutunut. Riisi, oliiviöljy tai kivennäisvesi ei pilaannu yhdessä yössä, kun parasta ennen -päiväys on umpeutunu.
– Suomalaisten epätietoisuus parasta ennen -päiväyksen merkityksestä saattaa lisätä ruokahävikkiä. Kannattaa luottaa omiin aisteihin — eli esimerkiksi haistaa ja maistaa ruokaa ennen poisheittämistä. Parasta ennen -päiväys on vain valmistajan lupaus siitä, että tuote säilyttää samat ominaisuudet kuin valmistushetkellä, Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson kertoo.
Tiedätkö, mikä on parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän ero?
- En tiedä lainkaan niiden välistä eroa 3 %
- En juurikaan tiedä niiden eroa 8 %
- Kyllä, tiedän melko hyvin merkintöjen eron 38 %
- Kyllä, tiedän täsmälleen merkintöjen eron 49 %
- En osaa sanoa 2 %
Ruokaviraston mukaan viimeinen käyttöpäivä on puolestaan nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi eikä sitä saa enää myydä tai syödä merkityn päiväyksen jälkeen.
Tutkimus toteutettiin Kantarin Forum-paneelissa viikolla 14/2019. Vastaajina olivat 18–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajamäärä oli 1191 ja tutkimuksen virhemarginaali on korkeintaan +/- 3 prosenttiyksikköä.
Lähde: Matsmart
3.5.2018 klo 14.57 Elintarvikevirasto korjattu Ruokavirastoksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"