Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Virpi tietää parhaan tavan parsan kypsentämiseen: Lisää kaksi "salaista ainesosaa" ja maku paranee

Parsa hollandaise liha
Parsa sopii myös grillattavaksi! Parsanviljelijä Virpi Karlsson kuitenkin rakastaa eniten suolalla, voilla ja sokerilla maustetussa vedessä keitettyä parsaa.Shutterstock
Julkaistu 28.05.2019 17:06

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen suurimman parsatilan viljelijä Virpi Karlsson paljastaa, mikä on hänen mielestään paras tapa parsan kypsentämiseen.

Ahvenamaan Gottbyssa, pienen matkan päässä Maarianhaminasta sijaitsee Suomen suurin parsatila. Viljelijät Virpi ja Tage Karlsson aloittivat parsatuotannon hehtaarin kokoisella pellolla vuonna 2006. Nyt peltoja on jo kaksi ja viljelyala useamman hehtaarin verran. 

– Olimme kiinnostuneita vihannesten viljelystä ja kokeilimme vähän kaikenlaista mahdollista kukkakaalista kiinankaaliin. Sitten keksimme, että jos viljelisimmekin parsaa, Virpi Karlsson kertoo parsanviljelyn aloittamisesta.

Suomen suurimmalta parsatilalta toimitetaan parsaa pääosin ravintoloihin ja kauppoihin Ahvenanmaalla, mutta osa niistä päätyy myös Manner-Suomen ruokakauppoihin. Tilalla on Virpin ja Tagen apuna myös heidän 16-vuotias poikansa Nikolai, joka opiskelee parhaillaan maanviljelyä.

Virpi Tage Nikolai Karlsson

Tage, Nikolai ja Virpi Karlsson.

Miten viljelijät sitten itse valmistavat kasvattamansa parsan? Virpi Karlssonin mukaan paras valmistustapa on parsan keittäminen.   

– Yleensä keitämme parsan ja syömme sen hollandaise-kastikkeen kera. Pojan suosikki on pekoniin kääritty parsa, joka paistetaan pannulla.

Virpi Karlsson kertoo itse syövänsä parsaa päivittäin kauden alussa.

– Sitten, kun juhannus lähenee, alkaa parsa tulla jo korvista. Silloin ajattelen, että onneksi on vuosi seuraavaan satokauteen, Virpi nauraa. 

Hänen mukaansa parsaa ei missään nimessä saa keittää lötköksi, vaan juuri sopivan al denteksi. Keitinveden joukkoon kannattaa lisätä kaksi "salaista aineosaa", sokeria ja voita, niin parsan maku paranee entisestään. Lue Virpi ja Tage Karlssonin ohjeet parsan keittämiseen alta:

Resepti

Katso videolta Harri Syrjäsen parsavinkit:

7:00img

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka