Parsan keittäminen vaatii keskittymistä, sillä ylikypsentäminen pilaa helposti herkän raaka-aineen.
Parsakausi on aluillaan, ja kaupan hyllyt täyttyvät näistä vihreistä ja valkoisista kasviksista. Ota nämä seikat huomioon parsan valmistuksessa.
Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria
Useimmat kuorivat vihreän parsan, mutta turhaan. Tuoretta ja nuorta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria lainkaan. Halutessasi voit kuitenkin kuoria parsan, mutta käsittele ainoastaan alaosa.
Valkoinen parsa kannattaa sen sijaan kuoria aina kokonaan sen säikeisen pinnan vuoksi.
Kuori parsat vasta juuri ennen keittämistä. Kuoritut parsat kannattaa säilyttää jäävedessä keittämistä odotellessa, jotta niiden väri ja rakenne säilyisivät parhaina mahdollisina.
Keitä parsa pannulla
Parsan keittämiseen käytetään perinteisesti kapeaa ja korkeaa parsakattilaa, jolloin parsan herkät nuput jäävät veden yläpuolelle ja kypsyvät vesihöyryssä. Parsakattila ei ole kuitenkaan välttämätön hankinta, vaan keittäminen onnistuu hyvin myös perinteisessä kattilassa.
– Suosittelen parsan keittämistä laakeassa kattilassa lappeellaan, jolloin parsat kypsyvät tasaisesti, helsinkiläisravintola Kappelin keittiömestari Tapio Kyllönen kertoo.
Jos laakeaa kattilaa ei kotoa löydy, parsat voi keittää hyvin myös paistinpannulla. Parsa kannattaa keittää aina reilussa vedessä. Sopiva määrä on kaksi litraa vettä puolelle kilolle parsaa.
LUE MYÖS: Tiesitkö? Parsan oikea keittoaika selviää yllättävällä niksillä
Mausta keitinvesi
Huomioi, että keittoaika lasketaan aina siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua parsojen lisäämisen jälkeen.
– Parsoja ei kannata keittää liian kovalla lämmöllä, jotta niiden rakenne ei kärsisi, Kyllönen lisää.
Keitinveteen kannattaa lisätä myös reilusti suolaa ja sokeria tai hunajaa. Kokeile lisätä keitinveteen myös esimerkiksi öljyä, voita tai sitruunamehua. Näin saat parsoihin helposti hyvää makua.