Terveellisin tapa valmistaa kalaa – vältä yhtä asiaa

pangasius, paistettu kala, haimonni
Kala on terveellistä, mutta muista myös terveellinen valmistustapa! Shutterstock

Näin kala kannattaa valmistaa, jotta siitä saa parhaat terveyshyödyt irti.

Syyskuussa uutisoitiin suomalaiselvityksestä, jonka mukaan kalan terveyshyödyt peittoavat kalansyönnin mahdolliset haitat.

Tutkimustulosten perusteella kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä kulutusmäärillä kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat. 

Ruokaviraston mukaan erityisesti vähän hyödynnettyjen kalalajien, kuten särkikalojen, käyttöä kannattaa lisätä.

Hyväksi sydämelle

Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan nyt myös kalan sydänhyödyistä. Kalan säännöllinen syönti edistää sydämen hyvinvointia. Kalayhdistyksen mukaan kalan pehmeä rasva on hyödyksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, sillä se auttaa parantamaan veren rasva-arvoja. 

– Säännöllinen kalan syöminen onkin yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin.

Kalan valmistustapaan kannattaa kuitenkin kiinnittää hieman huomiota, sillä myös se vaikuttaa aterian kokonaisterveyshyötyihin.

Terveellisin tapa valmistaa kalaa: Vältä ylimääräistä paistorasvaa

Sydänliitto muistuttaa, että rasvaiset kalat kuten lohi ja muikku eivät välttämättä tarvitse pannullakaan paistorasvaa. Vähärasvaiset kalat voi paistaa rypsi- tai rapsiöljyssä. 

Sydänliiton mukaan kala-ateria kannattaa täydentää hiilihydraattipitoisella perunalla tai täysjyväviljalla. Muista jättää puoli lautasellista tilaa tuoreille tai kypsennetyille kasviksille.

– Sydänystävällisiä kalanvalmistustapoja ovat uunissa kypsentäminen, pannulla paistaminen, höyryttäminen, keittäminen sekä pyöryköiksi tai pihveiksi jauhaminen, Sydänliitosta muistutetaan.

Terveellisin tapa on siis lisärasvan välttäminen kypsennyksessä.

Kalavalmisteet kuten -pyörykät ja -puikot sopivat sen sijaan kiireisiin kokkaushetkiin. Niistä kannattaa aina tarkistaa tuotteiden suolapitoisuus ja valita sydänmerkittyjä tuotteita.

Katso myös: Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta

Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta 0:44
Näin voit säästää savukalaostoksilla.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!