Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Terveellisin tapa valmistaa kalaa – vältä yhtä asiaa

pangasius, paistettu kala, haimonni
Kala on terveellistä, mutta muista myös terveellinen valmistustapa!Shutterstock
Julkaistu 02.10.2024 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Näin kala kannattaa valmistaa, jotta siitä saa parhaat terveyshyödyt irti.

Syyskuussa uutisoitiin suomalaiselvityksestä, jonka mukaan kalan terveyshyödyt peittoavat kalansyönnin mahdolliset haitat.

Tutkimustulosten perusteella kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä kulutusmäärillä kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat. 

Ruokaviraston mukaan erityisesti vähän hyödynnettyjen kalalajien, kuten särkikalojen, käyttöä kannattaa lisätä.

Lue myös: Kalahuomio! Syöntisuositukset muuttuivat Suomessa

Hyväksi sydämelle

Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan nyt myös kalan sydänhyödyistä. Kalan säännöllinen syönti edistää sydämen hyvinvointia. Kalayhdistyksen mukaan kalan pehmeä rasva on hyödyksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, sillä se auttaa parantamaan veren rasva-arvoja. 

– Säännöllinen kalan syöminen onkin yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin.

Kalan valmistustapaan kannattaa kuitenkin kiinnittää hieman huomiota, sillä myös se vaikuttaa aterian kokonaisterveyshyötyihin.

Terveellisin tapa valmistaa kalaa: Vältä ylimääräistä paistorasvaa

Sydänliitto muistuttaa, että rasvaiset kalat kuten lohi ja muikku eivät välttämättä tarvitse pannullakaan paistorasvaa. Vähärasvaiset kalat voi paistaa rypsi- tai rapsiöljyssä. 

Sydänliiton mukaan kala-ateria kannattaa täydentää hiilihydraattipitoisella perunalla tai täysjyväviljalla. Muista jättää puoli lautasellista tilaa tuoreille tai kypsennetyille kasviksille.

– Sydänystävällisiä kalanvalmistustapoja ovat uunissa kypsentäminen, pannulla paistaminen, höyryttäminen, keittäminen sekä pyöryköiksi tai pihveiksi jauhaminen, Sydänliitosta muistutetaan.

Terveellisin tapa on siis lisärasvan välttäminen kypsennyksessä.

Kalavalmisteet kuten -pyörykät ja -puikot sopivat sen sijaan kiireisiin kokkaushetkiin. Niistä kannattaa aina tarkistaa tuotteiden suolapitoisuus ja valita sydänmerkittyjä tuotteita.

Lue myös: Oletko jo syönyt tätä hitiksi noussutta budjettikalaa? "Sopivasti rasvaa ja selkeät ruodot"

Katso myös: Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta

0:44img

Näin voit säästää savukalaostoksilla.

Lähteet: Pro Kala ry, Sydänliitto

Tuoreimmat aiheesta

Kala