Terveellisin tapa valmistaa kalaa – vältä yhtä asiaa
Näin kala kannattaa valmistaa, jotta siitä saa parhaat terveyshyödyt irti.
Syyskuussa uutisoitiin suomalaiselvityksestä, jonka mukaan kalan terveyshyödyt peittoavat kalansyönnin mahdolliset haitat.
Tutkimustulosten perusteella kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä kulutusmäärillä kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat.
Ruokaviraston mukaan erityisesti vähän hyödynnettyjen kalalajien, kuten särkikalojen, käyttöä kannattaa lisätä.
Hyväksi sydämelle
Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan nyt myös kalan sydänhyödyistä. Kalan säännöllinen syönti edistää sydämen hyvinvointia. Kalayhdistyksen mukaan kalan pehmeä rasva on hyödyksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, sillä se auttaa parantamaan veren rasva-arvoja.
– Säännöllinen kalan syöminen onkin yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin.
Kalan valmistustapaan kannattaa kuitenkin kiinnittää hieman huomiota, sillä myös se vaikuttaa aterian kokonaisterveyshyötyihin.
Terveellisin tapa valmistaa kalaa: Vältä ylimääräistä paistorasvaa
Sydänliitto muistuttaa, että rasvaiset kalat kuten lohi ja muikku eivät välttämättä tarvitse pannullakaan paistorasvaa. Vähärasvaiset kalat voi paistaa rypsi- tai rapsiöljyssä.
Sydänliiton mukaan kala-ateria kannattaa täydentää hiilihydraattipitoisella perunalla tai täysjyväviljalla. Muista jättää puoli lautasellista tilaa tuoreille tai kypsennetyille kasviksille.
– Sydänystävällisiä kalanvalmistustapoja ovat uunissa kypsentäminen, pannulla paistaminen, höyryttäminen, keittäminen sekä pyöryköiksi tai pihveiksi jauhaminen, Sydänliitosta muistutetaan.
Terveellisin tapa on siis lisärasvan välttäminen kypsennyksessä.
Kalavalmisteet kuten -pyörykät ja -puikot sopivat sen sijaan kiireisiin kokkaushetkiin. Niistä kannattaa aina tarkistaa tuotteiden suolapitoisuus ja valita sydänmerkittyjä tuotteita.
Lue myös: Oletko jo syönyt tätä hitiksi noussutta budjettikalaa? "Sopivasti rasvaa ja selkeät ruodot"
Katso myös: Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta
Lähteet: Pro Kala ry, Sydänliitto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa