Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

”Todella hyvä kokolihatuote” – miksi tämä perinneherkku on unohdettu?

Naudan kieli on herkku, joka löytää tänä päivänä tiensä vain harvaan ostoskoriin.Lehtikuva
Julkaistu 31.08.2014 09:03

MTV LIFESTYLE

Vuosikausia lihatuotteista kaikkein suurimmassa arvossa pidettyjen fileiden lisäksi gourmet-herkkuja voi valmistaa myös edullisemmista ruhonosista. Yksi tällaisista unohdetuista herkuista on naudan kieli.

Monelle naudan kieli on lapsuudesta tuttu herkku, josta ei tänä päivänä juurikaan puhuta. Tästä huolimatta naudan kieltä on saatavilla erilaisista lihamyymälöistä – ja vieläpä hyvin edulliseen hintaan.

KATSO RESEPTI: Naudan kieli ja piparjuurimajoneesi

Suosio on hiipunut

Porvoolaisen lihapuoti Herekin kauppias Tom Ahlberg muistelee, että vielä kymmenen vuotta sitten naudan kieli kävi hyvin kaupaksi. Tänä päivänä kieltä myydään hyvin vähän.

– Kymmenen vuotta sitten jopa Porvoon sairaalaan meni 80 kiloa naudankieliä kerralla pääruoaksi, Ahlberg muistelee.

Naudan kielelle hintaa kertyy tänä päivänä alle kymmenen euroa kiloa kohden. Erilaisten fileiden kilohinta voi kohota kymmeniin euroihin.

Ahlberg uskoo, että naudan kielen suosion hiipumiseen on vaikuttanut se, että kieli vaatii pitkän kypsennysajan. Kieli kypsennetään tavallisimmin keittämällä suolavedessä. Ahlberg vakuuttaa, että kielen kypsentäminen on kuitenkin kaiken vaivan arvoista.

– Se on lihaa, jossa on todella makua! Ahlberg toteaa.

LUE MYÖS: ”Hinta kaksi euroa kilolta” – miksi nämä lihaherkut eivät kelpaa suomalaisille?

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Tuoreimmat aiheesta

Liha