Tomaattimurska, paseerattu tomaatti, tomaattipyree – mitä eroa eri tomaattisäilykkeillä oikeasti on?
Tomaattimurska, paseerattu tomaatti, kokonainen säilyketomaatti, tomaattipyree – kaupan säilykehyllyltä löytyy monenlaisia eri tomaattivalmisteita, mutta miten ne oikeastaan eroavat toisistaan?
Videolla vinkit parhaan pizzan valmistamiseen!
Kerroimme lokakuussa The Kitchn-ruokasivuston ruokatoimittaja Danielle Centonin suosituksesta vaihtaa tomaattimurska toiseen tomaattisäilykkeeseen.
LUE LISÄÄ: Ostatko aina vain tomaattimurskaa? Nyt kannattaa tehdä säilykevaihto: "Ainoa, mitä nykyään ostan"
Säilykevalinta riippuu usein kuitenkin siitä, mitä ruokaa olet tekemässä. Murskalla, pyreellä ja paseeratulla tomaatilla on eroa sekä maussa että koostumuksessa. Tunnetko sinä jo eri säilyketomaattien erot?
Kokonaiset säilyketomaatit
Kokonaiset säilyketomaatit ovat nimensä mukaisesti kokonaisena säilöttyjä, kuorittuja tomaatteja. Monet ruoka-alan ammattilaiset pitävät kokonaisia säilyketomaatteja parhaana valintana, sillä ne ovat maukkaita ja monikäyttöisiä. Tomaatit saa helposti painettua kattilassa murskaksi, jolloin niistä voi tehdä täydellisen tomaattikastikkeen. Kokonaisia säilyketomaatteja voi käyttää myös muun muassa pataruoissa. Tomaatit on useimmiten säilötty tomaattien omaan mehuun tai tomaattipyreeseen. Tomaattien maku on usein "tomaattimaisempi" kuin esimerkiksi tomaattimurskan.
Tomaattimurska
Tomaattimurska valmistetaan kuorituista tomaateista ja tuotteen joukkoon voidaan lisätä esimerkiksi tomaattimehua ja suolaa. Se voi olla myös yrteillä maustettua Tomaattimurska sisältää valmistajasta riippuen eri kokoisia, murskattuja tomaatin paloja. Tomaattimurskaa voidaan käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa erilaisissa kastikkeissa ja keitoissa. Yhteishyvä-sivustolla muistutetaan, että pizzakastikkeena käytettäessä tomaattimurskasta on hyvä valuttaa ylimääräinen neste, jotta pizzapohjasta ei tule liian kostea.
Paseerattu tomaatti
Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa. Makeaa paseerattua tomaattia on helppo käyttää ruoanlaitossa ja säilykevalmistaja Muttin mukaan se soveltuu erityisen hyvin nopeasti kypsennettäviin ruokiin, joissa se säilyttää kirkkaanpunaisen värinsä. Paseeratulla tomaatilla voi myös maustaa valmiita ruokia. Myös paseerattu tomaatti voi olla esimerkiksi yrteillä maustettua.
Tomaattipyree eli tomaattisose
Tomaattipyree on tiivistettyä tomaattia, joka pakataan usein tuubiin tai pieneen purkkiin. Yhteishyvän mukaan kiloon tomaattipyreetä kuluu noin kuusi kiloa tuoreita tomaatteja.
Koska tomaattipyree on tiivistettä, sen maku on todella voimakas. Tomaattipyreetä käytetäänkin usein ruokiin vain pieniä määriä. Se sopii mainiosti kastikkeisiin ja muihin ruokiin makua antamaan.
Tomaattipyree tunnetaan myös nimellä tomaattisose. Sitä voi käyttää esimerkiksi pizzan pohjalla, pastakastikkeissa, lämpimissä voileivissä ja pataruoissa.
Lähteet: Yhteishyvä, Mutti, Kesko
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa