Trendijuomalla karu kääntöpuoli – lääkärit varoittavat piilevästä terveysriskistä: "Yhtä haitallista kuin sokeristen virvoitusjuomien nauttiminen"
Lukuisista terveyshyödyistä tunnettu kombucha ei välttämättä ole niin terveellinen juoma kuin moni luulee. Hammaslääkärien mukaan trendijuoman siemailu voi olla hampaillesi yhtä vahingollista kuin sokeristen virvoitusjuomien nauttiminen.
Vaikka kombuchan matala pH-arvo, 3,5, estää haitallisia bakteereja lisääntymästä fermentoidussa juomassa, happamuus ei ole hammasterveytesi kannalta lainkaan hyvä asia.
LUE LISÄÄ KOMBUCHASTA: Myynti ylittää jo Cokiksen! Suomalaisilla uusi suosikkijuoma – ei riitä kaikille halukkaille
Vertailun vuoksi kannattaa tiedostaa, että neutraalin veden pH-arvo on 7, kun vastaava luku tavalliselle teelle on noin 5. Virvoitujuomien pH-arvo vaihtelee 2,6–4,1 välillä.
– Kombuchan juominen voi olla hampaillesi yhtä haitallista kuin sokeristen virvoitusjuomien nauttiminen, sillä se alentaa pH:ta ja lisää hampaiden pilaantumista ja ienongelmia, tohtori Jeffrey Sulitzer kommentoi Popsugar-sivustolle.
Näiden ongelmien lisäksi happamien juomien nauttiminen voi ammattilaisten mukaan vahingoittaa hammaskiillettäsi.
Juo siemailun sijaan kerralla
Jos et pysty luopumaan uudesta suosikkijuomastasi, ei hätää. Hammaslääkäri Larry Molenda listasi ylös kolme vinkkiä, joiden avulla voit nauttia kombuchaa hampaidesi kannalta turvallisella tavalla.
- Neutraloi suussa olevat happotasot: ”Juo kombuchaa vähemmän happaman ruoan kanssa tai neutralisoi suusi vedellä juomisen jälkeen”
- Etsi vähäsokerisia vaihtoehtoja: ”Kombucha on tarkoitettu juotavaksi terveyttä edistävien ominaisuuksiensa, ei maun vuoksi.”
- Juo nopeasti: ”Mitä vähemmän aikaa hampaasi altistuvat happamalle juomalle, sitä nopeammin suusi pH-arvo palautuu neutraalille tasolle.”
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"