Uskaltaako silakkaa syödä? Kalasta löytyneet myrkyt yllättivät suomalaistutkijat
Miten silakoiden sisältämät myrkylliset kemikaalit vaikuttavat kalan syöntikelpoisuuteen?
Sekä Saaristo- että Selkämeren silakoista on löytynyt PFAS-yhdisteitä eli niin sanottuja ikuisuuskemikaaleja. Näiden kemikaalien käyttöä on rajoitettu maailmalla, koska ne ovat tuhonneet useita pohjavesialueita ja aiheuttaneet merkittäviä terveyshaittoja.
Silakoiden kasvaneet myrkkymäärät ovat yllättäneet myös tutkijat. THL:n tutkimuspäällikkö Panu Rantakokon mukaan silakoista kerättiin näytteitä vuosina 2022 ja 2023.
– Siellä yllättäen olikin osa yli raja-arvon. Se kieltämättä hieman yllätti meidät, Rantakokko kommentoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Raja-arvoja hipoen
Asiantuntijan mukaan raja-arvojen ylittyminen uhkaa silakan elintarvikekelpoisuutta.
– Silloin sitä ei saa käyttää elintarvikkeeksi. Tällä hetkellä liikutaan ihan rajoilla osittain.
Silakoiden kemikaalipitoisuuksissa on myös jonkin verran vuodenaikavaihtelua. Syksyisin pitoisuudet ovat yleensä alle raja-arvojen, mutta keväällä ollaan rajoilla tai mennään sen yli merialueesta riippuen.
Viranomaiset seuraavat tilannetta ja katsovat, minkälaisia toimenpiteita se edellyttää.
Uskaltaako silakkaa syödä?
Pitääkö tilanteesta sitten olla huolissaan ja uskaltaako silakkaa syödä?
– Varsinkin, jos se on kausiherkku ja kyseessä on yksittäinen syönti, niin ei tarvitse olla huolissaan.
Rantakokon mukaan rajoitukset koskevat yleensä pitkäaikaista käyttöä. Syöntiä voi olla syytä rajoittaa, jos silakoita syö jatkuvasti tai kuuluu johonkin riskiryhmään.
– Erityisesti yli 45-vuotiailla kalan terveyshyödyt peittoavat sen mahdolliset haitat, eli kalansyöntiä ei ole syytä rajoittaa myrkkyjen pelossa, Rantakokko muistuttaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa