Uskaltaako silakkaa syödä? Kalasta löytyneet myrkyt yllättivät suomalaistutkijat

Silakasta löytyi uusia myrkkyjä - paljonko perinneherkkua voi syödä? 9:26 Silakasta löytyi uusia myrkkyjä - paljonko perinneherkkua voi syödä?
KATSO VIDEO: Asiantuntijat kertovat silakkatilanteesta: uskaltaako PFAS-yhdisteitä sisältävää kalaa syödä?

Miten silakoiden sisältämät myrkylliset kemikaalit vaikuttavat kalan syöntikelpoisuuteen?

Sekä Saaristo- että Selkämeren silakoista on löytynyt PFAS-yhdisteitä eli niin sanottuja ikuisuuskemikaaleja. Näiden kemikaalien käyttöä on rajoitettu maailmalla, koska ne ovat tuhonneet useita pohjavesialueita ja aiheuttaneet merkittäviä terveyshaittoja.

Silakoiden kasvaneet myrkkymäärät ovat yllättäneet myös tutkijat. THL:n tutkimuspäällikkö Panu Rantakokon mukaan silakoista kerättiin näytteitä vuosina 2022 ja 2023.

– Siellä yllättäen olikin osa yli raja-arvon. Se kieltämättä hieman yllätti meidät, Rantakokko kommentoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Raja-arvoja hipoen

Asiantuntijan mukaan raja-arvojen ylittyminen uhkaa silakan elintarvikekelpoisuutta.

– Silloin sitä ei saa käyttää elintarvikkeeksi. Tällä hetkellä liikutaan ihan rajoilla osittain.

Silakoiden kemikaalipitoisuuksissa on myös jonkin verran vuodenaikavaihtelua. Syksyisin pitoisuudet ovat yleensä alle raja-arvojen, mutta keväällä ollaan rajoilla tai mennään sen yli merialueesta riippuen.

Viranomaiset seuraavat tilannetta ja katsovat, minkälaisia toimenpiteita se edellyttää.

Uskaltaako silakkaa syödä?

Pitääkö tilanteesta sitten olla huolissaan ja uskaltaako silakkaa syödä?

– Varsinkin, jos se on kausiherkku ja kyseessä on yksittäinen syönti, niin ei tarvitse olla huolissaan.

Rantakokon mukaan rajoitukset koskevat yleensä pitkäaikaista käyttöä. Syöntiä voi olla syytä rajoittaa, jos silakoita syö jatkuvasti tai kuuluu johonkin riskiryhmään.

– Erityisesti yli 45-vuotiailla kalan terveyshyödyt peittoavat sen mahdolliset haitat, eli kalansyöntiä ei ole syytä rajoittaa myrkkyjen pelossa, Rantakokko muistuttaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.