Uutta tietoa Helsingin ruokamyrkytysvyyhdistä
Helsingin kaupunki tiedottaa uusimmista käänteistä ostereihin liittyvässä ruokamyrkytysepidemiassa.
Helsingin kaupunki tiedotti alun perin viime perjantaina ruokamyrkytysepidemiasta, jonka aiheuttajaksi epäillään useissa eri ravintoloissa tarjoiltuja ostereita.Ruokamyrkytystapauksia on kaupungin mukaan todettu helmikuun alusta lähtien ja maanantaina sairastuneita oli tiedossa jo yli 100.
Kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö julkaisi myös listan ravintoloista, joissa asiakkaiden epäillään sairastuneen ostereista. Elintarviketurvallisuusyksiköstä pyydettiin kaikkia näissä ravintoloissa ostereita helmikuun aikana syöneitä ja sairastuneita ottamaan yhteyttä sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella.
Jo noin 150 henkilöä ilmoittanut sairastuneensa ostereista
Kaupungilta muistutetaan, että ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita. Ostereihin liittyviä ruokamyrkytyksiä selvitetään vuosittain. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita osterissa olevaa norovirusta.
Nyt kaupungilta tiedotetaan uusista käänteistä tapaukseen liittyen. Kaupungin mukaan tiedossa on jo noin 150 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita helsinkiläisissä ravintoloissa 8.–26.2.2023. Sairastumiset liittyvät ranskalaisiin ja hollantilaisiin ostereihin.
– Sairastumisia on useista eri ravintoloista. Ravintoloita on tarkastettu ja niistä on haettu näytteitä sekä pyydetty jäljitettävyystietoja. Osterien maahantuojat ovat vetäneet eriä pois markkinoilta, kaupungilta kerrotaan.
Helsingin kaupunki ei kuitenkaan julkaissut enää päivitettyä ravintolalistausta tapaukseen liittyen.
Selvitystyö jatkuu
Tähän mennessä potilasnäytteissä on löynyt epidemiaan liittyen norovirusta seitsemältä henkilöltä. Kaikki potilasnäytteet eivät kuitenkaan ole vielä valmistuneet ja myös elintarvikenäytteiden tutkiminen on kesken.
Kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön mukaan ostereita syöneet henkilöt ovat olleet aktiivisesti yhteydessä, ja ilmoituksia on nyt tarpeeksi epidemian selvitystyöhön.
– Epidemiasta laaditaan raportti Ruokavirastoon ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselle. Kaikki tiedossa olevat sairastuneet saavat kirjallisen selvityksen tapahtuneesta.
Ympäristöpalvelut jatkaa epidemian selvittämistä yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan