Jo 10 000 ruokalaatikkoa vähävaraisille perheille toimittanut ruokapalvelu Venner aloitti syksyllä pilottikokeilun Englannissa. Emilia ja Tuulia Järvisen ideoimasta palvelusta toivotaan tapaa muokata perheiden ruokaympäristöä terveyttä tukevaksi.
Videolla: Kokki ja ravintoloistija Sikke Sumari antaa omat hävikkivinkkinsä. Tiesitkö, että perunankuoriakin voi hyödyntää ruoanlaitossa?
Ruoka-apua vähävaraisille perheille toimittava suomalaispalvelu Venner pilotoi nyt maailmalla.
Emilia ja Tuulia Järvisen vuonna 2018 perustama Venner tarjoaa ruokalaatikon ohessa reseptejä ja videomuotoisen kokkikurssin, joka opettaa perheitä hyödyntämään edullisia ja terveellisiä ruoka-aineita tulotasosta riippumatta. Parhaimmillaan Vennerin ruokakonsepti voi auttaa sosiaalisesti tai taloudellisesti heikossa asemassa olevia perheitä pois ruoka-avun piiristä. Venner on saanut tukea kansainvälistymiseensä Business Finlandin Tempo -rahoitusinstrumentin kautta tammikuussa 2020.
Kahden vuoden aikana Vennerin ruokalaatikoita on toimitettu Suomessa yhteensä 10 000. Nyt yritys on ottanut askeleen kansainväliseen suuntaan aloittamalla kahden kuukauden kokeilun Englannissa Leicestershiren maakunnassa yhteistyössä kunnan, paikallisen yrityskumppanin ja kauppaketjun kanssa. Pilottijaksossa valitut kunnan sosiaalitoimen perheet vastaanottavat kaksi Venner-ruokalaatikkoa resepteineen kotiovelle toimitettuna.
– Olen iloinen, että Venner on valinnut juuri minun vaalipiirini lanseeratakseen palkitun sosiaalisen vaikuttavuuden yrityksensä Isossa-Britanniassa. En epäile hetkeäkään, etteikö ravitsevan ruoan ja hyvinvoinnin koulutusmalli olisi menestys myös meillä. Yhteiskuntamme tarvitsee tätä nyt enemmän kuin koskaan, toteaa parlamentin jäsen ja Leicesterin kansanedustaja Andrew Bridgen.
Maksaa itsensä takaisin jopa seitsemänkertaisena
Moderneissa yhteiskunnissa taistellaan kahden erilaisen ongelman kanssa: ruokaköyhyyden ja ylipainon. Usein edullisin ruoka on ravintoköyhää, mikä lisää merkittävästi ylipainon riskiä.
Englannissa lasten ja nuorten ylipaino on todellinen ongelma, ja kasvavassa määrin myös Suomessa.
– Lasten ja nuorten ruokaympäristö muokkautuu kotona. Kun kiinnostus terveelliseen ruokaan luodaan varhaisessa vaiheessa, se tuo tulevaisuudessa paljon säästöjä. Tuoreen tutkimuksen mukaan lasten ja nuorten ruokaympäristöön tehty investointi maksaa itsensä takaisin jopa seitsemänkertaisena. Meidän palvelumme on tähän kustannustehokas ratkaisu, sanoo Vennerin perustaja Tuulia Järvinen.
"Meillä on paljon vähävaraisia perheitä, joilla ei ole mahdollisuutta syödä terveellisesti"
Venner-palvelu perustettiin vuonna 2018, kun sisarukset Tuulia ja Emilia Järvinen huomasivat Suomen vähävaraisten palveluiden tarvitsevan tukea. Pitenevät leipäjonot ja kasvavat terveyserot väestöryhmien välillä saivat heidät lähestymään asiaa ravitsemuksen ja positiivisten kokemusten näkökulmasta.
– Meillä on paljon vähävaraisia perheitä, joilla ei monesta syystä ole mahdollisuutta syödä terveellisesti. Ajattelemme, että ruoka on tärkeä tekijä kaiken elämän taustalla, eikä sen tarvitse olla vain energianlähde. Yhdessä kokkaamalla, kokeilemalla ja onnistumalla voidaan muuttaa koko ruokakulttuuriamme ja siten lisätä hyvinvointia, Tuulia Järvinen kertoi Opetus- ja kulttuuriministeriön artikkelissa vuonna 2018.
Tuulia kertoo Alkon haastattelussaan, että idea Venner-palvelusta konkretoisoitui, kun hän oli mukana Apuna-hyväntekeväisyysjärjestön toiminnassa. Järjestö toimitti vähävaraisille perheille ruoka-apua.
– Sain puhelun erään perheen äidiltä. Hän kiitteli itkunsekaisin tuntein siitä, että tuomassani ruokakassissa oli kvinoaa, josta perhe oli kauan haaveillut. Itse seisoin siinä omassa keittiössäni superfoodieni keskellä. Mietin, että ei näin voi olla.
Lue myös: Yksinkertaisen nokkela tapa paistaa kananmuna – "kirjekuoritekniikka" saa suut loksahtamaan hämmästyksestä
Lähteet: Venner, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Alko