Hedelmäsalaatti on jälkiruoka tai välipala, joka sopii sekä arkeen että juhlaan. Ota selvää, mitkä asiat hedelmäsalaatin valmistuksessa kannattaa ottaa huomioon, jotta lopputulos olisi mahdollisimman onnistunut.
Suosittu ruokabloggaaja Hellapoliisi eli Kati Jaakonen jakoi omat vinkkinsä siihen, kuinka pöytään saa loihdittua mahdollisimman onnistuneen hedelmäsalaatin. Tärkein asia, joka kannattaa otta huomioon salaattia valmistettaessa on se, ettei joukkoon lisää liian kirpeää yllätystä.
– On mukavaa, että salaatista löytyy kontrasteja rakenteen, värin ja maunkin suhteen. Liian voimakkaan makuiset hedelmät saattavat tartuttaa makua koko salaattiin ja siksi ne kannattaa tarjota erikseen tai lisätä salaattiin vasta juuri ennen tarjoilua. Tällaisia voisi olla vaikkapa greippi ja pomelo, Hellapoliisi toteaa Makuja.fi:lle.
– Makeiden hedelmien seuraksi kannattaa laittaa aina jokin makuyllätys, joka voi toki olla hieman kirpeä, hän jatkaa.
Valmista hedelmäsalaatille kastike
Hedelmäsalaatilla voi herkutella sellaisenaan, mutta erilaiset marinoinnit antavat salaateille luonnetta. Tästä syystä hedelmäsalaatin lisukkeitakin kannattaa miettiä tarkkaan – etenkin jos herkkua on tarkoitus tarjota juhlan kunniaksi tai juhlavan aterian päätteeksi.
– Jos ajatellaan täyttävyyttä, voi salaatin seurana tarjota vaikkapa vaniljakastiketta tai mascarponejuustoa tai maitorahkaa, jonka voi maustaa vaikkapa vaniljalla tai likööritilkalla. Mascarponejuuston tai maitorahkan joukkoon voi lisätä myös kuituja siementen tai hiutaleiden muodossa, hän kertoo.
Leikittele palojen muodolla
Kun hedelmät on leikattu hedelmäsalaattia varten samankokoisiksi paloiksi, miellyttää lopputulos usein myös esteettistä silmää. Jos aikaa on, voi palojen muotoihin panostaa kuitenkin vielä tätäkin enemmän.
– Jos jaksaa hieman leikitellä, voi osan hedelmistä leikata johonkin tiettyyn muotoon, vaikkapa kolmioiksi, saadaan salaatista helpostikin salonkikelpoinen, Hellapoliisi vinkkaa.
KATSO RESEPTI: Hedelmäsalaatti ja passionhedelmäkastike
Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!
Heli Mettänen, heli.mettanen(at)mtv.fi