Agricola-leivos
Suomalaiset valitsivat Agricola.fi-sivuston verkkoäänestyksessä neljän vaihtoehdon joukosta Makeaa murmelin täydeltä -bloggarin Heidi Harjulan kehittelemän puolukka-valkosuklaaleivoksen Suomen viralliseksi Agricola-leivokseksi vuonna 2014. Kokeile kotona herkun valmistamista!
Ainekset (12 leivosta)
Pohja
- 250 g kaurakeksejä
- 100 g voita
Marenki
- 150 g + 15 g sokeria
- 60 g vettä
- 115 g valkuaisia
Täyte
- 3 dl kuohukermaa
- 250 g soseutettua puolukkaa
- 3/4 dl puolukkahilloa
- 100 g valkosuklaata
- 5 liivatetta
- 1,5 rkl puolukkalikööriä
Valkosuklaavaahto
- 2 dl kermaa
- 70 g valkosuklaata
Valmistusohje
Tee pohja murskaamalla keksit ja sekoittamalla niihin sulatettu voi. Painele neliönmallisen vuoan pohjalle.
Tee ensin marenki. Mittaa vesi ja sokeri (150 g) kattilaan ja kuumenna. Mittaa seoksen lämpöä mittarilla, ja kun seos on n. 110-115 asteista, ala vaahdottaa valkuaisia ja sokeria (15 g). Tee vaahdosta paksua, mutta vielä pehmeää. Kun sokeriliemi on 120-asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa vaahtoa niin kauan, että se jäähtyy.
Soseuta puolukat, vaahdota kerma. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita puolukkasose ja hillo marenkivaahdon joukkoon. Sulata valkosuklaa, sekoita täytteeseen ohuena nauhana. Liuota liivatelehdet kuumennettuun likööriin ja sekoita täytteeseen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia.
Vaahdota kerma ja sekoita sulatettu, jäähtynyt suklaa joukkoon. Pursota ruusukkeiksi leivospalojen päälle, koristele suklaakoristeilla ja puolukoilla.
Resepti: Heidi Harjula
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti