Englantilainen paahtopaisti ja yorkshirepudding
Englantilainen paahtopaisti paistetaan rasvareuna, ns. päällystakki, tallella. Se tekee lihasta mehukkaan ja hyvänmakuisen, eikä sitä tarvitse valella paistamisen aikana. Usein yorkshirepudding kypsennetään samanaikaisesti paistoritilän alapuolella, jolloin lihaneste tipahtelee vanukkaan päälle antaen sille lisämakua. Tämä on perinteinen sunnuntailounas Englannissa.
Kahdeksalle
- 1 ½ kg paahtopaistia
- (päällystakin kanssa ja
- hyvin riiputettuna)
- 1 tl sinappijauhetta
- suolaa ja valkopippuria
Yorkshirepudding
- 2 dl vehnäjauhoa
- 1 maustemitta suolaa
- 1 dl kermaa
- 1 dl maitoa
- 2 munaa
Kastike
- paistolientä
- 2 tl vehnäjauhoa
- 3 dl häränlihalientä
Tarjoiluun
- keitettyjä papuja tai herneitä
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hiero lihan pintaan sinappijauhetta, suolaa ja pippuria. Ruskista se kauttaaltaan voissa paistinpannulla ja nosta se sitten rasvareunus ylöspäin paistoritilälle pienen uunipannun päälle. Jos lihasta puuttuu päällystakki, valele sitä muodostuvalla paistoliemellä silloin tällöin. Peitä liha alumiinifoliolla ja laita se uunin alatasolle. Nosta lämpö 225 asteeseen.
2. Vanukas: Vatkaa yhteen vehnäjauho, suola, kerma, maito ja munat yksi kerrallaan sileäksi taikinaksi. Lusikoi ½ dl paistolientä uunipannulta pyöreään uunivuokaan ja kaada taikina siihen. Paista vanukasta noin 40 minuuttia tai kunnes se on kuohkeaksi noussut ja kullanruskea. Uuninluukkua ei saa avata ennen kuin vanukas on ollut uunissa 30 minuuttia, jolloin liha otetaan uunista. Liha saa levätä sen aikaa kun vanukas on kypsä.
3. Kaada loppu paistoliemi kasariin ja vatkaa siihen jauho. Ohenna lihaliemellä ja anna kiehahtaa sekoitellen. Leikkaa liha viipaleiksi ja jaa vanukas annospaloiksi. Tarjoile ne yhdessä kastikkeen kanssa. Keitetyt pavut tai herneet sopivat tyyliin ja makuun.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku