Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Paistia, Yorkshirevanukasta ja keitettyjä vihanneksia

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Englantilainen paahtopaisti paistetaan mieluiten niin, että siinä on suojaava rasva jäljellä. Näin saat mehukasta ja maukasta lihaa, jota ei tarvitse valella paistamisen aikana. Usein Yorkshirevanukas paistetaan liharitilän alla, niin että lihasta tippuva neste maustaa vanukasta. Tämä on perinteinen sunnuntailounas Englannissa.

Kahdeksalle

  • 1 ½ kg mureutettua paahtopaistia rasvan kera
  • 1 tl sinappijauhetta
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Yorkshirevanukas

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 maustemitta suolaa
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl maitoa
  • 2 kananmunaa

Liemikastike

  • lientä paistamisesta
  • 2 tl vehnäjauhoja
  • 3 dl häränlientä

Tarjoiluun

  • keitettyjä herneitä
  • keitettyjä porkkanoita
  • perunamuusia
  • juuresmuusia

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hiero lihaan sinappijauhe, suola ja pippuri. Ruskista se joka puolelta ja laita se rasvapuoli ylöspäin ritilälle pienen uunipannun päälle. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Jos lihassa ei ole rasvaa, valele sitä silloin tällöin liemellä, jota pannuun muodostuu. Peitä uuni alumiinifoliolla ja laita se uunin alatasolle. Lisää lämpöä 225 asteeseen.

2. Vatkaa vehnäjauhot, suola, kerma, maito ja munat yksi kerrallaan tasaiseksi taikinaksi. Ota uunipannusta ½ dl paistolientä pyöreään uunivuokaan. Kaada taikina vuokaan. Paista vanukasta n. 40 minuuttia tai kunnes se on kuohkea ja kullanruskea. Älä avaa uuninluukkua ennen kuin puoli tuntia paistoajasta on kulunut, silloin otat lihan ulos ja se saa levätä lopun vanukkaan paistoajasta.

3. Kaada loput paistoliemestä kattilaan ja vatkaa jauhot kastikkeeseen. Lisää lientä ja kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Viipaloi liha ja jaa vanukas annospaloiksi. Tarjoile liha ja vanukas kastikkeen kera. Keitetyt pavut tai herneet sopivat hyvin lisukkeeksi.

Tuoreimmat aiheesta

Paahtopaisti