Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Halloween-piparitalo

Julkaistu 30.10.2013 13:21

Loka-marraskuun vaihteessa vietettävään Halloween-juhlaan kuuluvat usein kummitukset, kurpitsat ja karmivat asut sekä koristeet. Leivonnaisilla ja muilla tarjottavilla saa helposti hulvatonta tunnelmaa lastenjuhliin tai illanistujaisiin.

Piparitaikina, noin 1,4 kg

  • 2 dl Dansukker Tummaa siirappia
  • 2 dl Dansukker Taloussokeria
  • 4 tl kanelia
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl neilikkaa
  • 250 g voita tai margariinia
  • 2 kananmunaa
  • noin 10 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa

Koristelu

  • noin 4 dl Dansukker Tomusokeria
  • 1 kananmunan valkuainen
  • karamellivärejä
  • Dansukker-taloussokeria

Valmistusohje

Taikina:

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää pilkottu rasva kuumaan siirappiseokseen, sekoittele kunnes rasva on sulanut. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Lisää kananmunat ja vehnäjauho-soodaseos ja sekoita taikinaksi.

Pane taikina jääkaappiin vuorokaudeksi.

Tontti:

Jauhota leivinpaperi. Ota taikinasta noin kolmannes ja notkista se käsin vaivaten. Siirrä taikinapallo leivinpaperin päälle ja kauli se noin 4 mm:n levyksi. Vedä tontti leivinpapereineen uunipellille. Paista uunissa 180–200 asteessa 10–12 minuuttia.

Talo:

Kauli lopputaikina noin 3–4 mm:n paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta talon osat (muotoile itse tai tulosta kaavat) terävällä ja teräväkärkisellä pienellä veitsellä. Siirrä osat leivinpaperoidulle pellille.

Paista uunissa 180–200 asteessa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä ennen koristelua.

Leivo lopputaikinasta Halloween-pipareita.

Kokoaminen:

Vispaa valkuaisen rakenne rikki ja sekoita joukkoon tomusokeria vähitellen kunnes saat sopivan sakean kuorrutuksen. Voit säädellä kuorrutuksen koostumusta sakeammaksi lisäämällä tomusokeria tai ohentaa sitä lisäämällä valkuaista.

Jaa tomusokerikuorrutus pieniin kulhoihin ja värjää karamelliväreillä. Nestemäiset ja pastakaramellivärit ohentavat kuorrutusta, voit joutua lisäämään hiukan tomusokeria.

Laita kuorrutukset minigrip-pusseihin, sulje pussit hyvin. Tee pieni reikä pussin alakulmaan ja koristele talon osat pursottamalla. Anna kuvioille riittävästi kuivumisaikaa, esim. seuraavaan päivään, jotta ne kestävät siirtelyn ja kiinnityksen.

Sulata Taloussokeri matalassa kasarissa tai paistinpannussa. Kokoa talo liittämällä osat yhteen sulaneella sokerilla. Varothan, sulatettu sokeri on polttavan kuumaa.

Siivilöi ohut lumikerros tomusokerista tontin päälle ennen talon siirtoa.

Vinkki! Jos haluat tehdä Halloween-talolle pihapiiriin puineen ym. koristeineen, tee piparitaikina 1,5-kertaisena ja koristelukuorrute kaksinkertaisena.

Tuoreimmat aiheesta

Piparkakut