Tee jouluinen piparitalo ajoissa. Ihanan syötävä talo säilyy pitkään ja koristaa kotia monta päivää ennen herkuttelua. Koristele kakku värikkäillä karkeilla, niin saat iloa myös silmälle.

Piparkakkutaikina

  • 250 g voita
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 dl siirappia
  • 2 rkl jauhettua kanelia
  • 2 rkl jauhettua neilikkaa
  • 2 rkl jauhettua inkivääriä
  • 1 rkl jauhettua maustepippuria
  • 2 kananmunaa
  • 3 tl leivontasoodaa
  • noin 8 dl vehnäjauhoja

Piparitalo

  • piparkakkutaikinaa
  • ranskalaisia pastilleja
  • amerikan pastilleja
  • hedelmäaakkosia
  • salmiakkiaakkosia
  • tomusokeria
  • sokeria

Valmistusohje

Sulata voi ja sekoita sinne fariinisokeri, siirappi ja mausteet. Nosta sivuun hellalta ja anna jäähtyä hetki. Lisää kananmunat joukkoon koko ajan vatkaten.

Sekoita leivontasooda vehnäjauhojen joukkoon ja kaada ne vähitellen voi-mausteseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja pakkaa muovipussiin maustumaan yön yli.

Kauli piparkakkutaikina tasaiseksi levyksi ja leikkaa siitä valmiin talomuotin tai kaavojen avulla talon osat ja muutama pipariukko, -akka ja -possu. Kauli ylijäänyt taikina suureksi levyksi, josta tulee alusta valmiille talolle.

Paista pipariosat kypsiksi ja anna jäähtyä. Sulata reilusti sokeria pannulla ja kasta liimattava pinta siihen. Kiinnitä heti toiseen palaan ja anna jähmettyä.

Kun talo on koottu, koristele se makeisilla. Kiinnitä ne tomusokerin ja veden seoksella. Pölytä talo lopuksi tomusokerilla.

Tuoreimmat aiheesta

Piparkakut