Hyvä tomaattileipä
Tämä on loistoresepti, kun pöytään kokoontuu monta ruokailijaa.
- Ruokavalio: Kevyt
50 sämpylään
- 500 g tomaattimurskaa
- 70 g tuorehiivaa
- 1 dl vaaleaa siirappia
- 2 tl suolaa
- ½ dl kuivattua oreganoa
- ½ dl oliiviöljyä
- 250 g grahamjauhoja
- 250 g ruissihtijauhoja
- 500 g erikoisvehnäjauhoja
- 100 g maitorahkaa
- 5 isoa valkosipulinkynttä
- kananmunaa penslaukseen
- auringonkukan- tai seesaminsiemeniä
Valmistusohje
1. Valuta tomaatit siivilässä kulhon yläpuolella. Liuota hiiva tomaattimehuun. Lisää tomaatit, suola, siirappi, oregano, oliiviöljy ja rahka. Puserra sekaan valkosipulinkynnet. Lisää eri jauhot, mutta säästä hieman jauhoja myöhempään. Vaivaa taikina hyvin ja anna sen kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.
2. Laita taikina leivinpöydälle ja leivo kolmeksi limpuksi tai pienemmiksi sämpylöiksi. Anna kohota pellin päällä liinan alla.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Penslaa leivät/sämpylät munalla ja ripottele päälle auringonkukan- tai seesaminsiemeniä. Anna leipien/sämpylöiden kohota niin kauan kun uuni lämpenee. Paista uunissa noin 25 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka