Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Neljän viljan täysjyväleipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tämä on maukas ja mehukas ruokaleipä. Taikinasta tulee suuri ja raskas, joten tarvitset voimakkaat välineet jos käytät monitoimikonetta. Taikinan voi toki myös vaivata käsin, mutta muista työstää sitä pitkään.

2 leipään

  • 11-12 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 5 dl neljän viljan jauhoseosta
  • 3 dl täysjyväjauhoja
  • 1 dl vehnärouhetta
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl kidesokeria
  • ½ rkl anista
  • ½ rkl fenkolinsiemeniä
  • 1 ½ pkt hiivaa, 75 g
  • 50 g voita
  • 7 ½ dl haaleaa vettä

Valmistusohje

1. Sekoita 11 dl vehnäjauhoja, jauhoseos, vehnärouhe, suola, sokeri, anis ja fenkolinsiemenet. Murusta hiiva kulhoon, sulata voi ja lisää vesi. Lämmitä 37-asteiseksi. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämmintä nestettä, lisää sitten loput nesteestä. Lisää jauhoseos vähän kerrallaan. Työstä raskaaksi taikinaksi. Anna kohota n. 30 minuuttia.

2. Työstä taikinaa vähintään 5 minuuttia. Jos käytät monitoimikonetta, pari minuuttia riittää. Kumoa taikina leivinpöydälle. Muotoile taikinasta 2 pitkulaista leipää, laita ne voideltuihin vuokiin. Ripottele päälle hieman grahamjauhoja, pistele haarukalla. Anna kohota 30 minuuttia.

3. Paista vajaassa 200 asteessa 30-35 minuuttia. Koputa leipiä, jos ne kuulostavat ontoilta, ne ovat valmiita. Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä