Neljän viljan täysjyväleipä

Tämä on maukas ja mehukas ruokaleipä. Taikinasta tulee suuri ja raskas, joten tarvitset voimakkaat välineet jos käytät monitoimikonetta. Taikinan voi toki myös vaivata käsin, mutta muista työstää sitä pitkään.

2 leipään

  • 11-12 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 5 dl neljän viljan jauhoseosta
  • 3 dl täysjyväjauhoja
  • 1 dl vehnärouhetta
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl kidesokeria
  • ½ rkl anista
  • ½ rkl fenkolinsiemeniä
  • 1 ½ pkt hiivaa, 75 g
  • 50 g voita
  • 7 ½ dl haaleaa vettä

Valmistusohje

1. Sekoita 11 dl vehnäjauhoja, jauhoseos, vehnärouhe, suola, sokeri, anis ja fenkolinsiemenet. Murusta hiiva kulhoon, sulata voi ja lisää vesi. Lämmitä 37-asteiseksi. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämmintä nestettä, lisää sitten loput nesteestä. Lisää jauhoseos vähän kerrallaan. Työstä raskaaksi taikinaksi. Anna kohota n. 30 minuuttia.

2. Työstä taikinaa vähintään 5 minuuttia. Jos käytät monitoimikonetta, pari minuuttia riittää. Kumoa taikina leivinpöydälle. Muotoile taikinasta 2 pitkulaista leipää, laita ne voideltuihin vuokiin. Ripottele päälle hieman grahamjauhoja, pistele haarukalla. Anna kohota 30 minuuttia.

3. Paista vajaassa 200 asteessa 30-35 minuuttia. Koputa leipiä, jos ne kuulostavat ontoilta, ne ovat valmiita. Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!