Hyvingiensis-omenapiirakka (Omenapuupäivän voittoresepti)
9.9.2011 vietettiin Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseolla Omenapuupäivää. Tapahtumassa järjestettiin kaikille avoin omenapiirakkakilpailu.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Ainekset
- Piirakkavuoan halkaisija 23,5 cm
Pohja
- 1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina makea, 380 g
Täyte
- Hyvingiensis-omenoita
- sokeria
Pinnalle
- sokeria ja kanelia
- piirakkataikinasta leivottuja minipikkuleipiä
Valmistusohje
Tuomareina kilpailussa toimivat kaupunginhallituksen Krista Silfverberg sekä Myllyn Paras viestintäpäällikkö Arja Savela. Omenapiirakkakilpailussa oli kaksi sarjaa, yleinen sarja ja Hyvingiensis-omenalajikkeen sarja. Tuomarit saivat maisteltavikseen useita herkullisia piirakoita.
Hyvingiensis-koristeomenapuu on sekä Valtionrautateiden että Hyvinkään kaupungin nimikkokasvi. Tämän vuoksi olikin osuvaa järjestää oma sarjansa myös tästä nimenomaisesta omenalajikkeesta. Hyvingiensis-sarjassa herkullisuus ja kekseliäs junakeksi-koristelu toivat tälläkertaa voiton.
Pohja painellaan vuokaan tasaisesti ja reunoille kertynyt ylimääräinen pohjataikina, pienen nyrkin kokoinen ”köntti”, kaulitaan kuten piparkakkutaikina piirakan koristeita (pieniä vetureita) varten.
Hyvingiensis-omenasosetta varten pienet Rautatieomenapuun koristeomenat kuoritaan. Kattilan pohjalle puoli desilitraa vettä ja omenanpalat, "keitetään" sokerin kanssa lähes soseeksi. Ei ihan hienoksi, sillä uunissa pienet möhkäleet pehmenevät lisää. Sose levitetään pohjan päälle täytteeksi. Soseen päälle laitetaan ohuesti kanelia ja hieman sokeria.
Koristeita varten piirakkapohjasta jäänyt "köntti" kaulitaan ja paistetaan piparkakuiksi. Koristeita ei ole tarkoitus syödä.
Tarjoillaan vaniljajäätelön kanssa.
Resepti: Lea Bergström
Reseptin tarjoaa: Myllyn Paras
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"