Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Jounin rantakalakeitto

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tästä rantakalakeitosta ranskalaiset käyttäisivät nimitystä rendez-vous de la mer et de la mountagne, mikä tarkoittaa sitä, että ruoka sisältää sekä maan tai vuoren että meren tai järven puolen aineksia. Eli se koostuu kahdesta eri elementistä.

Ainekset

  • 3 isoa ahventa (tai muuta rantakalaa)
  • tuoreita metsäsieniä
  • karkeaa merisuolaa
  • 1 l vettä
  • korianteria
  • 3 lehtisellerin vartta
  • inkivääriä
  • 6–7 maustepippuria
  • mustapippuria
  • kurkumajauhetta
  • oliiviöljyä
  • 6 uutta perunaa puolitettuina
  • suolaa
  • ½ sipulia
  • 1 dl valkoviiniä
  • (sitruunamehua)
  • (korianteri- tai tillisilppua)

Valmistusohje

Fileoi ahvenet. Siivoa sienet. Laita ahvenien ruodot ja hyppysellinen karkeaa merisuolaa kattilaan ja kaada päälle noin litra vettä peittäen ruodot. Kiehauta ja siivilöi epäpuhtaudet liemen pinnalta niin, että liemi on kirkasta.

Lisää korianteri, sellerin varret, inkivääri, sienet, maustepippurit ja mustapippuri kattilaan ja keitä/hauduta n. 15 minuuttia. Siivilöi varovasti ja anna sakan jäädä pohjalle. Sivele ahvenfileet kurkumajauheella ja oliiviöljyllä.

Lisää perunat ja suola liemeen ja anna kiehua n. 5 minuuttia. Lisää sipuli. Lisää sienet ja ahvenfileet liemeen, kun perunat ovat kiehuneet n. 10 minuuttia. Odota, että loput aineet ovat kypsiä (n. 5 min). Tarkista suola. Lisää pippuria myllystä ja hieman sitruunamehua, jos kaipaat keittoon hapokkuutta. Sitruunan mehu terävöittää myös muita makuja.

Voit koristella keiton esim. korianteri- tai tillisilpulla.

Tuoreimmat aiheesta

Kalakeitto