Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Maailman paras lohikeitto – lisää keiton joukkoon Linnean salainen raaka-aine

lohikeitto Linnea Vihonen
Paras kermainen lohikeitto viimeistellään karamellisoituneella ruskistetulla voilla. Tammi
Julkaistu 05.05.2022 10:31

MTV LIFESTYLE

Paras kermainen lohikeitto ikinä! Kokki Linnea Vihosen ohjeella loihdit täydellisen kalakeiton. Lohikeiton salaisuus piilee karamellisoidussa voissa ja sitruunassa, joita lisätään keittoon aivan lopussa. Ohje on Linnea Vihosen Yhdessä pöydässä -keittokirjasta (Tammi 2022). Kuva: Marita Eriksson.

Ainekset

  • 1 sipuli
  • 800 g kiinteitä perunoita
  • 4 porkkanaa
  • pala purjon valkoista osaa (n. 100 g)
  • 1 fenkoli
  • 2 rkl voita
  • 1 ½ l vettä
  • kolme kuivattua laakerinlehteä
  • 100 g voita
  • 1 sitruuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1–1 ½ tl hienoa merisuolaa
  • 700 g ruodotonta ja nahatonta
  • kirjolohifileetä

Valmistusohje

Paras kermainen lohikeitto valmistuu näin:

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi perunat noin kahden sentin paloiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi, muutaman millin paksuisiksi kolikoiksi mandoliinilla tai veitsellä. Leikkaa fenkolista kanta pois ja siivuta ohueksi mandoliinilla tai veitsellä.
  2. Kuumenna voi kattilassa ja lisää sipulit. Kypsennä noin viisi minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavan raukeita.
  3. Lisää perunat, pyörittele hetki sipuleiden kanssa voissa ja lisää vesi ja laakerinlehdet. Kiehauta ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat melkein kypsiä.
  4. Ruskista voi. 
  5. Purista sitruunasta mehu ja laita pieneen tarjoilukulhoon. Hienonna tilli ja laita pieneen kulhoon.
  6. Kuutioi kirjolohi noin kolmen sentin paloiksi. Kun perunat ovat melkein kypsiä, lisää kattilaan porkkanat ja fenkolit ja keitä kolme minuuttia. Lisää sitten kerma ja suola. Kiehauta ja lisää kirjolohikuutiot. Kala kypsyy muutamassa minuutissa.
  7. Viimeistele kattila pöydässä ruskistetulla voilla, sitruunamehulla ja hienonnetulla tillillä.

Tuoreimmat aiheesta

Kalakeitto