Saaristolaissoppa
Kala ja sienet ovat upea yhdistelmä. Tämä ohje on ajateltu alkukeitoksi. Jos haluat tarjota keittoa pääruokana, lisää muutama kuutioitu peruna samaan aikaan kuin vihannekset.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Gluteeniton
4 hengelle
- 800 g tuoretta kalaa
Liemi
- 1 l vettä
- kalan selkäruoto, pää ja nahka
- 1 keskisuuri porkkana viipaloituna
- 1/2 purjo suikaloituna
- 1 rkl suolaa
- 5 valkopippuria
- 1 rkl tillinsiemeniä
- hippunen kajennepippuria
Kalakeitto
- 7 dl keitinlientä
- 4 rkl purjoa ohuina suikaleina
- 1 pieni porkkana viipaleina
- 10-12 pientä parsakaalinkukintoa
- 100 g sieniä
- 1 rkl voita
- 1 dl valkoviiniä
- 1 dl kuohukermaa
- 1 rkl maissitärkkelystä
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
- tilkka puristettua sitruunamehua
- ruohosipulia tai tilliä hienonnettuna
Valmistusohje
1. Perkaa ja fileoi kala. Keitä liemi ruodoista, päästä ja nahasta: lisää näiden päälle kattilaan litra vettä, porkkana, purjo, suola, valkopippurit, tillinsiemenet ja kajennepippuri. Keitä hiljalleen 25-30 minuuttia, kuori vaahto. Siivilöi liemi ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on n. 7 dl.
2. Kuullota voissa purjosuikaleita, porkkanalantteja ja parsakaalinuppuja muutama minuutti kattilassa. Lisää viini, äsken keitetty kalaliemi sekä kerma. Kiehauta ja anna poreilla hiljaa 2-3 minuuttia. Tähän asti voit esivalmistaa keiton.
3. Liuota maissitärkkelys vesitilkkaan sekoita hyvin keittoon ja anna kiehahtaa. Lisää kalafileet palasina ja keitä noin minuutti, kunnes kala on valkoista ja läpinäkymätöntä. Kuori vaahto, jos tarpeen. Mausta muutamalla tipalla sitruunamehua, suolalla ja vastajauhetulla pippurilla. Koristele tillillä tai ruohosipulilla. Tarjoile mielellään sopan kanssa tuoretta, tummaa leipää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku