Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Saaristolaissoppa

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kala ja sienet ovat upea yhdistelmä. Tämä ohje on ajateltu alkukeitoksi. Jos haluat tarjota keittoa pääruokana, lisää muutama kuutioitu peruna samaan aikaan kuin vihannekset.

4 hengelle

  • 800 g tuoretta kalaa

Liemi

  • 1 l vettä
  • kalan selkäruoto, pää ja nahka
  • 1 keskisuuri porkkana viipaloituna
  • 1/2 purjo suikaloituna
  • 1 rkl suolaa
  • 5 valkopippuria
  • 1 rkl tillinsiemeniä
  • hippunen kajennepippuria

Kalakeitto

  • 7 dl keitinlientä
  • 4 rkl purjoa ohuina suikaleina
  • 1 pieni porkkana viipaleina
  • 10-12 pientä parsakaalinkukintoa
  • 100 g sieniä
  • 1 rkl voita
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • tilkka puristettua sitruunamehua
  • ruohosipulia tai tilliä hienonnettuna

Valmistusohje

1. Perkaa ja fileoi kala. Keitä liemi ruodoista, päästä ja nahasta: lisää näiden päälle kattilaan litra vettä, porkkana, purjo, suola, valkopippurit, tillinsiemenet ja kajennepippuri. Keitä hiljalleen 25-30 minuuttia, kuori vaahto. Siivilöi liemi ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on n. 7 dl.

2. Kuullota voissa purjosuikaleita, porkkanalantteja ja parsakaalinuppuja muutama minuutti kattilassa. Lisää viini, äsken keitetty kalaliemi sekä kerma. Kiehauta ja anna poreilla hiljaa 2-3 minuuttia. Tähän asti voit esivalmistaa keiton.

3. Liuota maissitärkkelys vesitilkkaan sekoita hyvin keittoon ja anna kiehahtaa. Lisää kalafileet palasina ja keitä noin minuutti, kunnes kala on valkoista ja läpinäkymätöntä. Kuori vaahto, jos tarpeen. Mausta muutamalla tipalla sitruunamehua, suolalla ja vastajauhetulla pippurilla. Koristele tillillä tai ruohosipulilla. Tarjoile mielellään sopan kanssa tuoretta, tummaa leipää.

Tuoreimmat aiheesta

Kalakeitto