Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut

Kaalilaatikko Rouva Kasvis Pirjo TOikkanen
Tämä kaalilaatikko-ohje kannattaa napata talteen. Pirjo Toikkanen

Kaalilaatikko on ihana perinneruoka, joka kuuluu syksyyn. Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkasen kaalilaatikon suosio perustuu paitsi lyhyeen haudutusaikaan myös laatikkoon lisättävään kermaan.

Kaalilaatikko

  • 1 kg valkokaalia
  • 5 dl vettä ja 1 tl suolaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ½ dl riisi-ohraseosta (raakana)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 400 g jauhelihaa (karitsaa, riistaa, siipikarjaa tai sika-nautaa)
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • 1 rkl hienonnettua timjamia tai rosmariinia tai 3 rkl persiljaa
  • 1 rkl siirappia
  • 2 dl ruokakermaa

Lisäksi

  • ½ dl liha- tai kasvislientä
  • 1 rkl siirappia

Valmistusohje

Kaalilaatikon valmistusohjeet: 

Valmistusaika:
Annoksia: 

  1. Paloittele kaali lohkoiksi ja edelleen suikaleiksi. Lisää kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Anna kypsyä hiljalleen muun valmistelun ajan.
  2. Keitä riisi-ohraseos pakkauksen ohjeen mukaan (20 min) ja valuta.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota kuumassa pannussa tilkassa öljyä. Lisää jauheliha ja paista sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrtillä.
  4. Sekoita kaaliin, jossa on jäljellä vähän keitinlientäkin, jauheliha, kypsä, valutettu riisi-ohra sekä siirappi ja kerma. Tarkista maku.
  5. Kaada seos voideltuun, melko laakeaan uunivuokaan, jotta saat paljon herkullista paistopintaa. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
  6. Valele paiston aikana lihaliemi-siirappiseoksella, joka antaa pintaan makua ja väriä.


Rouva Kasviksen vinkit:

  • Vaihda jauheliha kasviproteiiniin, esim. härkäpapuvalmisteeseen tai nyhtökauraan. Kuumenna ne ennen seokseen lisäämistä pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta hyvin.
  • Käytä valintasi mukaan eläin- tai kasviperäistä kermaa.

Resepti ja kuva: Pirjo "Rouva Kasvis" Toikkanen

Katso lisää Pirjon ohjeita Rouva Kasvis -blogista. 

Parhaat ruokaohjelmat