Kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset – perinneruokaa Marttojen ohjeella
Viiden jälkeen -ohjelma päätti tehdä Marttojen kanssa perinneruokien maineenpalautuksen. Perinteiselle herkkuaterialle valikoituivat kotimaisista luonnokaloista tehdyt kalamurekepihvit ja lantturanskalaiset sekä jälkiruoaksi talkkuna-marjapöperö.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Kalamurekepihvit
- 600 g nahattomia kalafileitä, kuten haukea, särkeä tai ahvenia
- 1 dl kuohu-/ruokakermaa
- 2 kananmunaa
- ½ rkl sitruunanmehua
- 2-3 rkl ruohosipulia/tilliä hienonnettuna
- 1 tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
Paistamiseen
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl voita
Lantturanskalaiset
- n. 500 g lanttua/naurista
- 2 rkl rypsiöljyä
- ½ -1 tl suolaa
Valmistusohje
Kalamurekepihvit valmistuvat näin:
- Leikkaa nahattomat kalafileet paloiksi. Hienonna ne monitoimikoneessa tai jauha kala 2 kertaa lihamyllyssä. Sekoita kalamassaan kerma, munat ja mausteet.
- Voit paistaa taikinasta pannulla pienen koepalan, jolloin saat selville miltä kypsä mureke maistuu. Muotoile massasta veteen kastetuilla käsillä haluamasi muotoisia pihvejä tai pyöryköitä.
- Paista rasvassa molemmin puolin 3-4 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita. Pihvit voi paistaa myös uunissa: Laita leivinpaperin päälle pellille ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 10–15 minuuttia. Käännä paistamisen aikana, jos haluat väriä molemmille puolille.
- Tarjoa murekepihvit lantturanskalaisten ja kermaviili- tai kananmunakastikkeen kera.
Lantturanskalaiset valmistuvat näin:
- Kuori lanttu/nauris ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Pyörittele juurestikut öljyssä ja mausta suolalla.
- Levitä tikut uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 225 asteessa n. 30 min., kunnes ranskalaiset ovat kypsiä ja rapeita. Tarjoile heti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku