Haukipyörykät eli kvenellit ja rapukastike – Jyrki Sukulan suosikkiohje

shutterstock_174450743
Shutterstock

Jyrki Sukula paljasti Viiden jälkeen -ohjelmassa oman suosikkiohjeensa. Haukikvenellit ovat ranskalainen klassikkoruoka! Kuvituskuva: Shutterstock.

Haukikvenellit

  • 100 g haukifilettä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 kpl kananmunan valkuainen
  • 2 g suolaa
  • Sitruunakuorta
  • Valkopippuria
  • Cayennepippuria

Rapukastike

  • 4 kpl kypsiä jokirapuja
  • 1 tl tomaattipyrettä
  • 50 g voita
  • 1 kpl salottisipuli
  • 2 kpl herkkusieni
  • ¼ kpl porkkana
  • Timjamin oksia
  • laakerinlehti
  • 4 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 rkl kermavaahtoa

Valmistusohje

Haukikvenellit ja rapukastike valmistuvat näin:

Haukipyörykät:

  1. Jäähdytä raaka-aineet.
  2. Jauha hauki tehosekoittimessa, lisää mausteet. Lisää rakenne rikottu valkuainen, sekoita. Lisää kerma, hitaasti valuttaen, sekoita. Paseeraa siivilän läpi.
  3. Muotoile lusikalla munamuotoisia kuulia, kypsennä suolalla maustetussa vedessä n. 6 – 8 min. Älä anna kiehua.

Rapukastike:

  1. Kuori rapujen pyrstöt ja sakset. Freesaa kuoret ja puolikas hienonnettu sipuli voissa.
  2. Lisää tomaattipyre, timjami, laakerinlehti ja herkkusienen jalat. Lisää valkoviini ja sen jälkeen vettä sen verran, että ravut peittyy. Hauduta n. 20 min ja siivilöi.
  3. Leikkaa ½ salottisipuli, herkkusieni, porkkana pieniksi kuutioiksi. Lisää päälle liemi, hauduta hetki, lisää hienonnetut ravunpyrstöt ja sakset. Tarkista maku ja tarjoile haukipyöryköiden kera. 

Parhaat ruokaohjelmat