Karitsan fileet ja salsa verde à la Vappu Pimiä
1.4.2015. Kokeile Vappu Pimiän reseptiä vaikka pääsiäispöytään! Resepti kirjasta Vapun Reseptikirja (Cozy Publishing, 2015).
Ainekset
- 2 karitsan filettä per syöjä
- suolaa
- mustapippuria
- öljyä tai voita paistamiseen
Salsa verde
- 3 ruukkua tai neljä kourallista tuoreita yrttejä (minttua, korianteria, basilikaa, persiljaa yms) voit käyttää 1-2 eri lajiketta tai vaikka neljää, taivas on rajana!
- 1 sitruunan mehu
- 2 rkl kaprismarjoja
- 1 valkosipulinkynsi silputtuna
- 4-5 sardellifilettä(huom ei anjoviksia, vaan öljyyn säilöttyjä sardelleja, joita löytyy nykyään ihan pienistäkin marketeista)
- ½- 1 dl hyvää oliiviöljyä
- suolaa, mustapippuria
Ohratto
- 2dl esikypsytettyä ohraa rikottua tai kokonaista
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl valkoviiniä loraus oliiviöljyä
- 4-5 dl kanalientä (kuutiosta käy) suolaa ja pippuria
- nokare voita tai kourallinen raastettua parmesaania
Valmistusohje
Ota karitsan fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista. Mittaa kaikki salsa verden ainekset blenderiin tai tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Sardelleissa on suolaa, joten älä lorauta suolaa alkuun ainankaan paljoa. Oliiviöljyn määrää voit säädelllä sen mukaan, kuinka juoksevaa kastikkeesta haluat, laita jääkaappiin tekeytymään. Voit hyvin tehdä kastikkeen jo vaikka edellisenä päivänä. Se säilyy jääkaapissa noin viikon. Ripottele fileiden päälle suolaa ja pippuria. Kuumenna pannu tulikuumaksi ja anna rasvan kunnolla kuumentua. Paista fileet todella nopeasti molemmilta puolita. Itse kun pidän mediummiinus kypsyydestä, paistan niitä vajaan minuutin per puoli. Laita fileet vuokaan ja peitä se foliolla, anna lihan vetäytyä muutama minuutti, ennen tarjoilua. Tarjoa salsa verden ja haluamasi lisäkkeen kera.
Ohratto:
Silppua sipulit pieneksi ja kuullota niitä hetki tilkassa oliiviöljyä. Lisää joukkoon ohrasuurimot, pyörittele hetki. Kaada sekaan myös valkoviini ja anna haihtua. Kaada kattilaan noin 1dl kanalientä kerrallaan ja pienennä lämpöä. Hämmennä aina välillä ja lisää nestettä noin dl kerrallaan, kunnes edellinen neste on imeytynyt ohraan. Ja jatka näin, niin kauan kunnes ohra on kypsää, mutta ei mössöä, vaan napakkaa. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää juuri ennen tarjoilua joukkoon nokare voita tai parmesaania tai molempia ja tarjoile. Rikotun suurimon kypsennykseen tällä tavoin menee noin 20-30 min, kokonaisen noin 10min kauemmin. Kokonaisella myös nesteen tarve on vähän enemmän
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka