Koko Suomi leipoo: Inkan Italiaa kielellä
Koko Suomi leipoo -sarjan kahdeksannessa jaksossa leipurit toteuttavat leivontateltassa makumuiston joltain matkaltaan.
- Annosmäärä: 10
Pizzapohja
- 1,5 dl vettä
- 15 g Sunnuntai kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- n. 4-6 dl Sunnuntai durum vehnäjauhoja
Kaulitsemiseen
- n. 3 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Tomaattikastike
- 400 g kirsikkatomaatti
- 0,5 dl vettä
- 2 rkl tomaattipyree
- 2 tl suola
- 1 tl mustapippuri
- 2 tl sokeri
- 3 kpl valkosipulin kynsi
- 100 g sipulia
- 50 g inkivääriä
- 10 lehteä basilika
Täytteet
- 100 g Valio mozzarella juustoraaste
- 10 siivua ilmakuivattu kinkku
- 20 x kirsikkatomaatti
- 125 g mozzarellapala
- 1 ruukku basilikaa
- 4 valkosipulin kynttä
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 3 tl suolaa pizzakiven päälle ripotteluun
- 0,5 dl oliiviöljyä pizzojen voiteluun
Valkosipuliöljy
- 4 valkosipulin kynttä
- 4 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
Valmistusohje
PIZZAPOHJA: Sekoita kuivat aineet keskenään, tee niiden keskelle kolo, jonne kaadat lämpimän veden ja öljyn. Vaivaa tasaiseksi ja kimmoisaksi taikinaksi, niin kauan ettei taikina enää ime jauhoa itseensä. Jätä liinan alle lämpimään nousemaan noin 15 minuutiksi. Tee sillä välin tomaattikastike.
TOMAATTIKASTIKE: Pilko kirsikkatomaatit, sipulit ja inkivääri ja aseta ne pannulle. Lisää suola, sokeri, pippuri ja loraus vettä sekä tomaattipyree. Anna kiehua noin 5-10 min, jotta tomaatit hieman pehmenevät. Lisää basilikan lehdet ja kaada seos tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Mausta tarvittaessa lisää suolalla ja sokerilla.
Lämmitä uuni 250-300 asteeseen pizzakivi sen sisällä. Leikkaa pizzapohjasta 10 palasta ja kauli ne tosi ohueksi runsaalla jauhomäärällä. Levitä tomaattikastiketta ja asettele täytteet pizzan päälle niin, että juustoraaste ensin ja sitten loput. Ilmakuivattu kinkku ja basilika laitetaan vasta paiston jälkeen. Paista pizzoja kuuman ja suolatun pizzakiven päällä noin 4-7 minuuttia tai kunnes reunat ovat kauniin ruskeat. Nosta pizza uuniin ja pois sieltä pizzalapion avulla. Tarjoile valkosipuliöljyn kanssa.
VALKOSIPULIÖLJY: Purista valkosipulinkynnet, lisää öljy ja hunaja. Sekoita hetken aikaa. Ripottele öljyä lusikalla pizzan päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa