Koko Suomi leipoo: Pizza Benedict
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden kolmannen jakson tehtävänä oli valmistaa sitkoisa pizzapohja. Teknisessä tehtävässä kilpailijoiden tuli valmistaa lihapiirakan kasvisversio eli vihis.
Taikina
- 375 g 00-jauhoja (eli hienompaa pitsajauhoa)
- 2 dl kädenlämpöistä vettä
- 1 tl kuivahiivaa (2g)
- 1/2 tl sokeria
- 1tl suolaa
- 10 – 15 g oliiviöljyä
Tomaattikastike
- 200 g Mutti-tomaattimurskaa
- 2 rkl paseerattua tomaattia
- 1 iso valkosipulinkynsi
- nippu tuoretta basilikaa
- suolaa maun mukaan
- mustapippuria maun mukaan
Täytteet
- 250 g Valion pizzajuustoa
- 200 g prosciutto kinkkua
- 250 g tuoretta parsaa, nippu
Uppomunat
- 8 kpl kananmunia
- 1 dl väkiviinaetikkaa
Hollandaisekastike
- 2 kpl keltuaisia
- 1 tl väkiviinaetikkaa
- 100 g voita
- 1 sitruuna
- suolaa, valkopippuria
- 1 rkl vettä
Koristeluun
- Nippu tuoretta basilikaa
- 250 g tuoreita kirsikkatomaatteja
Valmistusohje
TAIKINA: Sekoita veteen hiiva, sokeri ja suola. Lisää jauhoja koko ajan samalla vaivaten, lisää lopuksi öljy. taikinan tulee olla kiinteä pallo, joten voit joutua lisäämään aavistuksen jauhoa. Jaa 3-4 osaan tai tee yksi iso perhepitsa, anna nousta huoneenlämmössä 1h ja siirrä sen jälkeen kylmään.
TOMAATTIKASTIKE: Pilko valkosipulit ja hienonna puolikas basilikanipusta. Kuumenna kattilassa tomaattimurska ja paseerattu tomaatti, lisää valkosipuli, basilika ja mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan. Kastikkeeseen voi tarvittaessa hieman lisätä vettä, jos se tuntuu liian paksulta.
KORISTELUUN: Leikkaa parsoista kannat ja keitä 2-3min, nosta jäähtymään. Leikkaa parsat poikittaissuunnassa viistoiksi viipaleiksi ja paista nopeasti kuumalla pannulla voissa, mausta suolalla ja pippurilla.
VALMISTA UPPOMUNAT: Kiehauta vesi, sen jälkeen laske lämpötilaa niin että vesi ihan kevyesti kuplii, muttei kiehu. Lisää 1 dl väkiviinaetikkaa veteen. Pyöritä veteen pyörre kauhalla, ja laske muna pyörteen keskelle (kannattaa laittaa muna esim. desimittakupista, jotta sen saa mahdollisimman läheltä vesirajaa laskettua). Anna kypsyä 2-3 minuuttia, nosta reikäkauhalla kylmään veteen.
VALMISTA HOLLANDAISEKASTIKE: Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä ja käytä voista vain kirkas osuus, heitä sakka pois. Toiseen kattilaan mittaa keltuaiset, etikka ja vesi. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää kirkastettu voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla.
PITSAN KOONTI: Tee taikinasta yksi iso, pyöreä pizza. Mikäli sinulla ei ole isoa pitsa lastaa, kokoa pitsa suoraan pellille tai tee kaksi pienempää pitsaa tarvittaessa. Levitä pohjalle tomaattikastike ja tomaattikastikkeen päälle juusto. Asettele päälle prosciuttokinkku sekä parsaviipaleet. Paista 250-270 asteisessa uunissa 7-10 min, kunnes juusto kuplii ja reunat ottavat väriä. Asettele jokaiselle palalle uppomuna, munan päälle hollandaisekastiketta ja koristele tuoreella basilikalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa