Koko Suomi leipoo: Loppu kesän tuulahdus
Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännessä jaksossa leivottiin piirakoita.
Voitaikina
- Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja 6,75 dl
- leivinjauhetta 1,5 tl
- voita 335 g
- kylmää vettä 2 dl
- + 1 dl vehnäjauhoja kaulintaan
Täyte
- kanttarelleja 250 g
- keräkaalia 500 g
- sipulia 2 kpl
- kananmuna 3 kpl
- hunajaa 2 rkl
- sitruunamehua 1 rkl
- vehnäjauhoja 1 rkl
- suolaa
- mustapippuria
- valkopippuria
- voita 100 g
- + kananmuna 1 kpl voiteluun
Kylmä kukkakaalimousse
- voita nokare
- puolikas sipuli
- tuoretta kukkakaalia 200 g
- ruokakermaa (15%) 1 dl
- kevytmaitoa 0,5 dl
- liivatelehti 1 kpl
- sitruunamehua 1 rkl
- tilliä n. 0,5 dl
- suolaa
- mustapippuria
- vettä 1 rkl
Valmistusohje
VOITAIKINAN VALMISTAMINEN: Nypi 175 g voita, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti vesi joukkoon. Kaulitse taikina noin 1 cm paksuiseksi suorakulmioksi. Leikkaa kylmästä voista juustolastalla ohuita siivuja ja laita ne suorakulmion keskelle. Taita sivut keskelle ja taita tämä vielä kaksinkerroin. Kauli levy jälleen noin 1 cm paksuiseksi suorakulmioksi. Taita levy kolmessa osassa. Laita levy jääkaappiin noin 10 minuutiksi ja toista tämä vielä kaksi tai kolme kertaa.
TÄYTTEEN VALMISTUS: Laita 75 g voita pannulle. Lisää sekaan suikaloitu keräkaali ja yksi pilkottu sipuli. Hauduta kannen alla, kunnes kaali on pehmennyt. Mausta kaaliseos oman maun mukaan ja lisää joukkoon sitruunamehu sekä hunaja. Sekoita. Lisää vehnäjauho. Anna seoksen jäähtyä. Lisää yksi raaka kananmuna. Keitä kaksi kananmunaa ja viipaloi ne. Laita 25 g voita pannulle ja kuullota toinen sipuli. Lisää viipaloidut sienet ja anna ylimääräisen nesteen haihtua pannulta. Mausta tillillä, suolalla ja mustapippurilla. Voit myös lisätä hyppysellisen valkopippuria.
PIIRAKAN KASAAMINEN: Ota noin 1/5 osa taikinasta syrjään. Kaulitse isompi osa taikinasta suorakulmion muotoiseksi. Laita keskelle kaalitäyte, sen päälle sienet ja päällimmäiseksi viipaloidut, keitetyt kananmunat. Nosta taikinan reunat keskelle ja piirakka pellille saumapuoli peltiä vasten. Painele reunat tiukasti kiinni ja käännä ne piirakan alle. Tee jäljelle jääneestä taikinasta marsipaanimuotilla kukkia sekä raitoja ja asettele ne piirakan päälle. Viillä terävällä veitselle pintaan ristikko. Voitele kananmunalla ja pistele haarukalla pintaa muutaman kerran. Paista uunissa 190 asteessa noin 40 minuuttia. Nosta tarjoiluastialle.
KYLMÄ KUKKAKAALIMOUSSE: Kuullota sipuli voi nokareessa ja lisää pilkottu kukkakaali. Lisää joukkoon maito ja ruokakerma. Anna kiehua ja hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Soseuta pehmenneet kukkakaalit sauvasekoittimella. Mausta hienonnetulla tillillä, sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Purista liivatelehti kuivaksi ja liuota se 1 rkl kuumaan veteen. Lisää ohuena nauhana kuumaan kukkakaalimousseen. Laita laakeaan astiaan jäähtymään kylmään. Laita mousse annoskuppiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka