Koko Suomi leipoo: Alexanderin-kaalipiirakka
Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännessä jaksossa leivottiin piirakoita.
Taikina
- 7 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 350 g voita
- 2 dl jääkylmää vettä
Täyte
- 1 (n. 700g) varhaiskaali
- 1 iso sipuli
- 4 kananmunaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 300 g smetanaa
- 100 g Hellmann’s tms. majoneesia
- 1,5 tl suolaa
- pippuria myllystä
Voiteluun
- 1 kananmuna
Tarjoiluun
- 100 g smetanaa
Sbiten
- 1 l vettä
- 100-120 g hunajaa (maun mukaan)
- 2 oksaa rosmariinia
- 4 cm pala inkivääriä
- 1 kpl tähtianis
Puolukkahillo
- 0,5 l puolukoita, Pakkasmarja
- 1 rkl vettä
- 125 g hillosokeria
Valmistusohje
TAIKINAN VALMISTUS: Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää 190 g voita ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kauli noin 1 cm paksuksi levyksi ja lisää loppu voi ohuina siivuina puolikkaan päälle. Kääntele reunat tiiviisti päälle ja taittele paketti kaksin kerroin. Kaulitse pitkulaiseksi ja taittele 3 kerroin. Jos mahdollista laita jääkaappiin 15 minuutiksi ja toista tämä vaihe 2-3 kertaa. Laita kylmään odottamaan käyttöä. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse noin 5 mm paksuksi kerrokseksi. Painele toinen osa voidellun irtopohjapiirakkavuoan pohjalla, lisää täyte ja toinen taikinanpuolisko kanneksi.
TÄYTTEEN VALMISTUS: Keitä 4 kananmunaa (10 minuuttia). Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja kuullota öljyssä, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää kaali, suola, smetana, majoneesi, ja anna hautua hetki. Tee munista karkeaa hakkelusta ja lisää pannulle. Mausta pippurilla.
KORISTELU: Viillä pintaan koristekuvio (esim. kaaria, lehtiä tms.) terävällä askartelu-/mattoveitsellä tai partakoneen terällä. Voitele munalla
PAISTO: Paista uunissa aluksi 10 minuutta 200 asteessa. Laske lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. Pintaan saa tulla väriä.
SBITEN: Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi. Kuori ja paloittele inkivääri veden lämmetessä. Lisää kattilaan kaikki aineet. Anna kiehua 15 minuuttia. Tarjoile juoma kuumana ja tarvittessa laimenna vedellä tai lisää hunajaa.
PUOLUKKAHILLO: Kuumenna kattilassa vesi ja marjat. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 15 minuuttia välillä sekoitellen, kuori vaahto. Jäähdytä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa