Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Suppinaattirulla ja Omena-puolukkayllätys, Tiia

koko_suomi_leipoo_s8_eps4_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_tiia_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 05.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Pinaattirulla

  • 5 kpl kananmunaa
  • 5 dl rasvatonta maitoa
  • 2,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 100 g baby-pinaattia (tuore)

Täyte

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 50 g suppilovahveroa (kuivattu)
  • 1 kpl sipuli (tuore)
  • 1 kpl punainen paprika
  • 0,5 kpl purjoa
  • 100 g baby-pinaattia (tuore)
  • 200 g tuorejuustoa
  • 200 g mozzarellaraastetta
  • Nippu persiljaa
  • 3 kynttä valkosipulia
  • Ripaus mustapippurial
  • n. 1 tl timjamia (kuivattu)
  • 1 dl pinjansiemeniä
  • 150 g fetajuustoa
  • Omena-puolukkayllätys

Pohja

  • 150 g voita
  • 3,75 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 0,5 dl hienoa sokeria
  • 1 kpl kananmunaa
  • 1 rkl vettä

Puolukkatäyte

  • 200 g tuorejuustoa
  • 200 g maitorahkaa
  • ½ dl sokeria
  • 2 kpl kananmunaa
  • 1 rkl Maizena
  • 3 dl puolukkaa (tuore/pakaste)
  • Karamellisoidut omenat>
  • 1 dl fariinisokeria
  • 30 g voita
  • 2 rkl Calvados-viina
  • 4 kpl omenaa (Granny Smith)
  • 1 rkl kanelia

Marenki

  • 3 kpl valkuaista
  • 150 g sokeria

Koristelu

  • ½ dl puolukkajauhetta

Valmistusohje

PINAATTIRULLA: Laita kuivatut suppilovahverot likoamaan tarpeeksi ajoissa, mielellään aamulla tai edellisenä iltana. Pilko pinaatti pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki aineet sekaisin ja anna turvota n. 10 min, laita uuni lämpiämään 200 °C. Levitä uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina siihen. Paista uunissa noin 25–30 min, 200 °C. Kun valmis, ota pois ja laita uuni lämpiämään 250°C.

TÄYTE: Pilko sipuli, purjo ja paprika ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi.  Kuullota hieman paistinpannulla. Laita liotetut sienet siivilään, ja pilko hetken kuivuttuaan pienemmäksi. Pilko babypinaatti hieman pienemmäksi, lisää sekaan ja kuumenna vielä hetki, kunnes se on mennyt kasaan. Jätä muutama babypinaatin lehti sivuun koristelua varten. Lisää tuorejuusto, persilja ja mausteet, ja n. ¾ juustoraasteesta. Paahda samaan aikaan toisella pannulla miedolla lämmöllä pinjansiemeniä, kunnes saaneet väriä.

TÄYTTÄMINEN: Laita pinaattirullalle n. 3/4 alueelle täytettä. Lisää päälle ripotellen fetajuusto ja pinjansiemenet. Jätä sivuun hieman kumpaakin koristelua varten. Laita rullalle, loput juustoraasteesta päälle ja laita uuniin 250 °C noin 10 min 

VIIMEISTELY: Nosta rulla tarjoiluastialle. Päälle babypinaattia, fetamurua sekä pinjansiemeniä.

OMENA-PUOLUKKAYLLÄTYS: Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi voi kuivien aineiden kanssa. Lisää kananmuna (+ vettä tarvittaessa 1-2rkl). Laita irtopohjavuokaan pohjalle leivinpaperi. Levitä vuokaan pohjalle + reunoille n. 3 cm. Laita pakastimeen 10min ajaksi. Laita uuni lämpiämään 250°C. Tee pohjaan haarukalla reikiä. Laita leivinpaperi tiiviisti pohjaa vasten (+uuniherneet). Laita uuniin 10min ajaksi, tee sillä aikaa puolukkatäyte

PUOLUKKATÄYTE: Sekoita kulhossa sekaisin tuorejuusto, maitorahka, sokeri sekä kananmuna. Pyörittele puolukat maizenassa. Vähennä uunin lämpötilaa 175°C. Lisää täytemassa piirakkapohjan päälle ja ripottele puolukat sen päälle tasaisesti. Laita uuniin 175°C noin 25 min ajaksi Jäähdytä ennen omenoiden ja marengin lisäämistä.

KARAMELLISOIDUT OMENAT: Pilko omenat noin 2 cm x 2 cm kuutioiksi. Laita pannulle sokeri ja voi, anna kiehahtaa ja lisää omenat sekä calvados. Laita pannu miedolle lämmölle ja anna karamellisoitua, ja tee sillä aikaa marenki. 

MARENKI: Sekoita metallisessa kipossa valkuaiset sekä sokeri käsivatkaimella. Lämmitä vesihauteessa seos n. 60–65°C. Siirrä seos yleiskoneeseen ja vatkaa täydellä teholla n. 5 min. Siirrä puolet marengista toiseen astiaan ja sekoita puolukkajauhe sekaan. Laita tuorekelmun päälle vierekkäin valkoista ja puolukkamarenkia ja pyöritä rullalle. Laita pursotuspussiin tähtitylla ja laita sen jälkeen marenkirulla pursotuspussiin.

VIIMEISTELY: Kaada omenoista ylimääräinen neste pois. Levitä omenat piirakan päälle. Pursota vielä marenki kauniisti päälle. Paista vielä uunissa n. 12–15 min kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit