Koko Suomi leipoo: Suppinaattirulla ja Omena-puolukkayllätys, Tiia
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.
Pinaattirulla
- 5 kpl kananmunaa
- 5 dl rasvatonta maitoa
- 2,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 100 g baby-pinaattia (tuore)
Täyte
- 2 rkl rypsiöljyä
- 50 g suppilovahveroa (kuivattu)
- 1 kpl sipuli (tuore)
- 1 kpl punainen paprika
- 0,5 kpl purjoa
- 100 g baby-pinaattia (tuore)
- 200 g tuorejuustoa
- 200 g mozzarellaraastetta
- Nippu persiljaa
- 3 kynttä valkosipulia
- Ripaus mustapippurial
- n. 1 tl timjamia (kuivattu)
- 1 dl pinjansiemeniä
- 150 g fetajuustoa
- Omena-puolukkayllätys
Pohja
- 150 g voita
- 3,75 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 0,5 dl fariinisokeria
- 0,5 dl hienoa sokeria
- 1 kpl kananmunaa
- 1 rkl vettä
Puolukkatäyte
- 200 g tuorejuustoa
- 200 g maitorahkaa
- ½ dl sokeria
- 2 kpl kananmunaa
- 1 rkl Maizena
- 3 dl puolukkaa (tuore/pakaste)
- Karamellisoidut omenat>
- 1 dl fariinisokeria
- 30 g voita
- 2 rkl Calvados-viina
- 4 kpl omenaa (Granny Smith)
- 1 rkl kanelia
Marenki
- 3 kpl valkuaista
- 150 g sokeria
Koristelu
- ½ dl puolukkajauhetta
Valmistusohje
PINAATTIRULLA: Laita kuivatut suppilovahverot likoamaan tarpeeksi ajoissa, mielellään aamulla tai edellisenä iltana. Pilko pinaatti pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki aineet sekaisin ja anna turvota n. 10 min, laita uuni lämpiämään 200 °C. Levitä uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina siihen. Paista uunissa noin 25–30 min, 200 °C. Kun valmis, ota pois ja laita uuni lämpiämään 250°C.
TÄYTE: Pilko sipuli, purjo ja paprika ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota hieman paistinpannulla. Laita liotetut sienet siivilään, ja pilko hetken kuivuttuaan pienemmäksi. Pilko babypinaatti hieman pienemmäksi, lisää sekaan ja kuumenna vielä hetki, kunnes se on mennyt kasaan. Jätä muutama babypinaatin lehti sivuun koristelua varten. Lisää tuorejuusto, persilja ja mausteet, ja n. ¾ juustoraasteesta. Paahda samaan aikaan toisella pannulla miedolla lämmöllä pinjansiemeniä, kunnes saaneet väriä.
TÄYTTÄMINEN: Laita pinaattirullalle n. 3/4 alueelle täytettä. Lisää päälle ripotellen fetajuusto ja pinjansiemenet. Jätä sivuun hieman kumpaakin koristelua varten. Laita rullalle, loput juustoraasteesta päälle ja laita uuniin 250 °C noin 10 min
VIIMEISTELY: Nosta rulla tarjoiluastialle. Päälle babypinaattia, fetamurua sekä pinjansiemeniä.
OMENA-PUOLUKKAYLLÄTYS: Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi voi kuivien aineiden kanssa. Lisää kananmuna (+ vettä tarvittaessa 1-2rkl). Laita irtopohjavuokaan pohjalle leivinpaperi. Levitä vuokaan pohjalle + reunoille n. 3 cm. Laita pakastimeen 10min ajaksi. Laita uuni lämpiämään 250°C. Tee pohjaan haarukalla reikiä. Laita leivinpaperi tiiviisti pohjaa vasten (+uuniherneet). Laita uuniin 10min ajaksi, tee sillä aikaa puolukkatäyte
PUOLUKKATÄYTE: Sekoita kulhossa sekaisin tuorejuusto, maitorahka, sokeri sekä kananmuna. Pyörittele puolukat maizenassa. Vähennä uunin lämpötilaa 175°C. Lisää täytemassa piirakkapohjan päälle ja ripottele puolukat sen päälle tasaisesti. Laita uuniin 175°C noin 25 min ajaksi Jäähdytä ennen omenoiden ja marengin lisäämistä.
KARAMELLISOIDUT OMENAT: Pilko omenat noin 2 cm x 2 cm kuutioiksi. Laita pannulle sokeri ja voi, anna kiehahtaa ja lisää omenat sekä calvados. Laita pannu miedolle lämmölle ja anna karamellisoitua, ja tee sillä aikaa marenki.
MARENKI: Sekoita metallisessa kipossa valkuaiset sekä sokeri käsivatkaimella. Lämmitä vesihauteessa seos n. 60–65°C. Siirrä seos yleiskoneeseen ja vatkaa täydellä teholla n. 5 min. Siirrä puolet marengista toiseen astiaan ja sekoita puolukkajauhe sekaan. Laita tuorekelmun päälle vierekkäin valkoista ja puolukkamarenkia ja pyöritä rullalle. Laita pursotuspussiin tähtitylla ja laita sen jälkeen marenkirulla pursotuspussiin.
VIIMEISTELY: Kaada omenoista ylimääräinen neste pois. Levitä omenat piirakan päälle. Pursota vielä marenki kauniisti päälle. Paista vielä uunissa n. 12–15 min kunnes marenki on saanut kauniin värin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa