Koko Suomi leipoo: Sitruuna-suklaakakku

KOKO_SUOMI_LEIPOO_5_JAKSO_6_BEAUTYSHOTS_MIRROR_GLAZE_KAKKU_KUVA_ANNA_GREUS-16

Koko Suomi leipoo -ohjelman seitsemännessä jaksossa haasteena on tehdä kesähelteillä kakku peilikuorrutuksella.

Täyte

  • 2 prk                  sitruunarahkaa
  • 3 dl                     kermaa
  • 150 g                 maustamatonta tuorejuustoa
  • 6                          liivatetta
  • 0,5 dl                 omenamehua
  • 2 tl                      vaniljasokeria
  • 2 - 4 rkl             sokeria

Suklainen pokekakkupohja

  • 60 g                    voi
  • 40 g                    tummaa suklaata
  • 1 dl                     sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 tl                      vaniljasokeria
  • 2                          kananmunaa
  • 1 dl                     vehnäjauhoja
  • ½ tl                     leivinjauhetta

Omenasose

  • 2 kpl                   kirpeää omenaa (Antonovka tai Granny smith)
  • 1 rkl                   vettä
  • 2 rkl                   sokeria 

Koriste; suklaakiehkura

  • 150 g                 tummaa suklaata

Mirror glaze

  • 10 kpl                liivatelehteä
  • 200 g                 valkosuklaata
  • 1 dl                     vettä
  • 2,5 dl                 sokeria
  • 2 dl                     glukoosisiirappia
  • 1 dl                     kondensoitua maitoa
  • (pinkkiä ja keltaista elintarvikeväriä)

Koristeeksi

  • ananaskirsikoita                       3 kpl
  • vadelma, kotimainen              muutama

Valmistusohje

TÄYTE: Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan 22 cm irtopohjavuoan pohjalle. Sipaise vuoan reunoihin öljyä. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen veteen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa astiassa tuorejuusto notkeaksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon rahka, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita. Lämmitä mehu kattilassa ja lisää joukkoon puristetut liivatteet. Siirrä kattila syrjään levyltä ja odota, kunnes liivatteet ovat kokonaan liuenneet mehuun. Kaada liivateseos tuorejuusto-rahkaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella. Kääntele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Laita täyte hyytymään pakastimeen.

SUKLAINEN POKEKAKKUPOHJA: Pingota irtopohjavuoan (22 cm) pohjalle leivinpaperi. Suihkaise vuoan reunoihin vuokasprayta. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Lisää voin joukkoon rouhittu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon munat yksitellen. Sekoita leivinjauho vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 10 minuuttia.

OMENASOSE: Valmista omenasose. Kuori ja lohko omenat, poista siemenkodat. Laita kaikki ainekset kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua kunnes omenat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella. Töki haarukan tai veitsen perällä pohjaan reikiä. Levitä pohjan ja reikien päälle muutama lusikallinen omenasosetta. Laita pohja pakastimeen. 

KORISTE: Leikkaa leivinpaperista kiertymissuunnassa suikale, eli niin, että se ”vapaaksi päästessään” menee rullalle. Teippaa kiinni pöytään. Temperoi suklaa: lämmitä suklaata varovasti mikrossa tai vesihauteessa ensin 48-50 asteiseksi. Jäähdytä sulanut suklaa 27-28 asteiseksi. Lämmitä sitä sen jälkeen vielä varovasti kunnes suklaan lämpötila on 32 astetta.  Pursota sulasta suklaasta n. 0,5 cm levyinen raita leivinpaperisuikaleelle. Irrota sen jälkeen teipit ja kiepauta paperi varovasti kierteelle suklaineen päivineen. Vie kylmään. Kun suklaa on jäähtynyt, irrota paperi ja suklaakiehkura toisistaan.

MIRROR GLAZE: Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista ylimääräinen vesi pois ja nosta sivuun odottamaan. Punnitse valkosuklaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon. Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja glukoosisiirappi. Mittaa myös kondensoitu maito erilliseen astiaan odottamaan. Kiehauta vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Lisää kondensoitu maito ja nosta seos pois liedeltä. Lisää liotetut liivatelehdet ja sekoita hyvin nuolijalla niin, että liivatelehdet liukenevat seokseen.

Kaada kuuma seos valkosuklaan päälle. Sekoita kuorrute sauvasekoittimella tasaiseksi, varo kuitenkin ilmakuplien muodostumista. Siivilöi tarvittaessa. Kaada osa kuorrutteesta toiseen kulhoon ja värjää seokset haluamillasi väreillä. Anna kuorrutteen jäähtyä 45-asteiseksi. Voit kaataa värit vuorotellen tai voit yhdistää ne ensiksi ja sitten kaataa. Jos yhdistät eri värit keskenään, sekoita vain todella vähän.

KAKUN KOKOAMINEN: Nosta jäinen täyte kakkunostimella kylmän pohjan päälle. Sen jälkeen nosta jäinen kakku itseään vähän pienemmän purkin päälle ja purkki leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Näin saat ylimääräisen kuorrutteen talteen. Kun kuorrute on sopivasti jäähtynyt, kaada se nauhana jäisen kakun päälle aloittaen reunoilta. Anna ylimääräisen kuorrutuksen valua pois muutaman minuutin ajan ja nosta kakku tarjoiluvadille kakkunostimen tai lastan avulla. Koristele. 


Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.