Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Opepöllö-kakku, Tiia

koko_suomi_leipoo_s8_eps10_taidonnäyte_tehtävä_tiia_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 16.11.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden finaalissa leivottiin juhlaan.

Omena-pähkinäpohja

  • 3dl omenasosetta
  • 200 g voita
  • 2 dl vettä
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 5 kpl kananmunia
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl fariinisokeria
  • 10 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 3 dl saksanpähkinöitä
  • 3 tl kanelia
  • 3 tl kardemummaa

Karamellisoidut omenat

  • 2 dl fariinisokeria
  • 60 g voita
  • 4 rkl calvados-viinaa
  • 7 kpl omenoita (Granny Smith)
  • 1,5 tl kanelia
  • 1,5 tl krdemummaa

Paahdettu saksanpähkinä

  • 150 g saksanpähkinöitä
  • 1 dl sokeria

Mascarponemousse

  • 8 dl vispikermaa
  • 750 g mascarponea
  • 3 kpl liivatetta
  • 2 rkl omenamehua
  • 2 rkl vaniljasokeria

Suklaakreemi

  • 350 g tumma suklaata
  • 400 g voita
  • 400 g tomusokeria

Maisterihattu ja pöllö

  • 500 g sokerimassaa
  • 0,5 dl maissitärkkelystä
  • Musta, keltainen, oranssi elintarvikeväri
  • 2 tl CMC jauhetta

Lohimaisterihatut

    Tuulihatut

    • 4,5 dl vettä
    • 150 g voita
    • 3 dl hienoa ruisjauhoa
    • 0,5 dl erikoisvehnäjauhoja
    • 5 kpl kananmunaa

    Parmesaanipitsi

    • 150 g parmesaania
    • 2 tl kuivattua tilliä
    • ripaus mustapippuria

    Täyte & koristelu

    • 4 kpl avokadoa
    • 200 g creme fraicea
    • 500 g kylmäsavulohta
    • 1 kpl lime
    • ½ nippua tilliä
    • ½ kpl punasipulia
    • ripaus mustapippuria
    • ripaus suolaa

    Valmistusohje

    OMENAPOHJA: Sulata voi, ja lisää joukkoon omenasose, öljy, sokerit sekä kananmunat ja sekoita kevyesti keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita varovasti nesteiden joukkoon. Jaa taikina 3 x 20 cm alumiinivuokiin. Paista 180 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes kypsä

    KARAMELLISOIDUT OMENAT: Pilko omenat noin 2 cm x 2 cm kuutioiksi. Laita pannulle sokeri ja voi, anna kiehahtaa ja lisää omenat sekä calvados. Laita pannu miedolle lämmölle ja anna karamellisoitua. Jäähdytä

    PAAHDETTU SAKSANPÄHKINÄ: Rouhi saksanpähkinät pienemmäksi muruksi. Paahda uunissa noin 10 minuuttia 180 asteessa

    MASCARPONEMOUSSE: Laita liivatteet kylmään veteen. Kuumenna omenamehu ja liota liivatteet siihen. Kaada seos mascarponen sekaan. Vispaa vispikerma vaahdoksi ja lisää mascarponen sekaan. Mausta vaniljasokerilla.

    SUKLAAKREEMI: Sulata tumma suklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kunnon vaahdoksi. Lisää jäähdytetty tumma suklaa ja vatkaa vielä hetki. Laita kreemi pursotinpussiin

    TÄYTTÄMINEN: Lisää keskelle kerros karamellisoituja omenoita, jonka jälkeen pursota vielä kauttaalta. Tasoita ja halkaise kaikki kolme kakkupohjaa kahteen osaan: yhteensä 6 kakkupohjaa. Kakku kasataan kahteen kerrokseen, eli kyseessä ns. kerroskakku; kummassakin kakussa on siis kaksi täyteväliä, kolme pohjaa. Alempaan kakkuun tulee tukikepit ja kahden kakun väliin välipohja. Laita ensimmäinen kakkupohja tarjoiluastian päälle ja laita sen ympäri korkeaa reunakalvoa. Levitä reunoille ohut kerros suklaakreemiä. Levitä seuraavaksi reunoille ohut kerros mascarponemoussea. Ripottele lopuksi paahdettuja saksanpähkinöitä tasaisesti kaikkialle. Toista. Kahden täytevälin jälkeen lisää vielä kolmas pohja. Mittaa, katkaise ja paina kakkutuet tasaisesti kakun sisään paikoilleen. Pursota kreemiä hieman keskelle ja aseta välipohja keskelle. Lisää vielä päälle nokare kreemiä, jotta seuraava kakkukerros pysyy myös paikallaan. Toista kakun täyttö uudelleen samalla tavalla toistamiseen. Lisää uutta reunakalvoa, jos reunakalvosta alkaa loppua korkeus. Anna jähmettyä.

    VIIMEISTELY: Levitä tasainen kerros suklaakreemiä koko kakun ympäri ylöspäin suuntautuvin vedoin, jotta tulos näyttää kaarnalle. Pyöritä kakun päälle palettiveitsen avulla ”puun vuosirenkaat”. Tee ja kiinnitä valkoinen pöllö kakun reunaan (ohjeet alla). Lisää kakun päälle maisterihattu pöllön pään kohdalle.

    MAISTERIHATTU JA PÖLLÖ: Värjää noin 100 g sokerimassasta mustaksi ja lisää siihen CMC-jauhe, tästä tulee hattu: Muotoile noin 14 cm x 4 cm pitkä levy sekä 6 cm x 6 cm kokoinen neliö. Laita pitkä pätkä rullalle, ja anna näiden osien kovettua ennen yhdistämistä. TEE TÄMÄ AJOISSA, JOTTA SE EHTII KOVETTUA. Muotoile valkoisesta sokerimassasta pöllön muotoinen levy, sekä siivet erikseen. Tee pöllölle silmät: pohjalle musta ympyrä, sisälle kaksi pienempää valkoista ympyrää. Värjää oranssia massaa pieni määrä ja muotoile siitä vielä pöllölle nokka.

    TUULIHATUT: Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti, kunnes seos on tasaista. Jäähdytä seos. Vatkaa kananmunat mukaan sähkövatkaimella vatkaten noin muutaman minuutin ajan. Laita massa pursotinpussiin. Pursota suuren tähtityllan avulla 30 kpl tuulihattuja, 15 kpl / pelti. Paista noin 18 min 200 asteessa.

    PARMESAANIPITSI: Raasta parmesaani melko karkeaksi raasteeksi. Laita 30 pientä pyöreää kekoa pellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle kuivattua tilliä ja mustapippuria. Paista 200 asteessa noin 5 min, kunnes juusto on kullanruskeaa. Anna jäähtyä.

    TÄYTE: Soseuta haarukalla avokado, ja lisää creme fraice. Silppua punasipuli pieneksi silpuksi ja lisää sekaan. Mausta limen mehulla, sekä mustapippurilla ja suolalla. Hienonna tillistä 2/3 ja lisää mukaan. Laita tahna pursotinpussiin ja leikkaa pää auki.

    TÄYTTÖ JA KORISTELU: Leikkaa tuulihatut auki puolesta välistä. Hienonna kylmäsavulohi pienemmäksi silpuksi. Lisää tuulihattuihin avokadotäytettä pursotus, ja laita päälle hienonnettua kylmäsavulohta. Säästä pieni määrä täytettä juustopitsien kiinnitykseen. Lisää jokaiseen vielä siisti tupsu tilliä ja aseta tuulihatun kansi päälle. Laita pieni nokare täytettä tuulihatun päälle ja aseta juustopitsi jokaisen tuulihatun päälle.

    Tuoreimmat aiheesta

    Koko Suomi leipoo -reseptit