Myllyn rahkamunkit
Rahka tuo munkkitaikinaan hyvän maun. Munkeista voi leipoa pyöreitä palloja, jolloin rahkatäyte tulee munkkien sisään. Kokeile myös ihanan rapeita ja kuohkeita simarosetteja!
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Ainekset
- Noin 30 kpl
Rahkamunkkitaikina
- 2 dl vettä, simaa tai maitoa
- 1 tlk maitorahkaa (250 g)
- 50 g hiivaa
- 1-2 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 muna
- n. 10 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 650 g)
- 1 dl pullomargariinia tai voisulaa
Paistamiseen
- kasviöljyä
Pinnalle
- sokeria
Rahkatäyte
- 1 tlk maitorahkaa (250 g)
- 0,5 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 muna
- 150 g vadelmahilloa
Valmistusohje
Kuumenna neste kiehuvaksi esim. mikrossa, lisää siihen rahka, jolloin seoksesta tulee suunnilleen kädenlämpöistä. Liuota hiiva tähän. Sekoita joukkoon suola, sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan.
Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi.
Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
Paista munkit muutama kerrallaan, upottaen ne rasvaan, käännä paiston puolivälissä. Mikäli haluat munkkirinkeleitä, tee sormin pullan keskelle reikä ja muodosta munkista näin rinkeli. Laita rinkelit paistumaan, paista molemmin puolin nämäkin.
Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.
Sekoita täytteen ainekset ja pursota pursotinsuuttimella täytettä munkkien sisään. Hillon ja rahkaseoksen voi laittaa munkin sisään myös erikseen tai niistä voi käyttää vain toista täytettä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa