Naked cake: Iisan joulupöydän nakukakku
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden kahdeksannessa jaksossa loihdittiin näyttäviä nakukakkuja! Tässä Iisan jouluinen versio.
Taikinan raaka-aineet
- 90 g huoneenlämpöistä suolaamatonta voita
- n. 2-2,5 dl ruokokidesokeria
- n. 2-2,5 dl fariinisokeria
- 1 tl vaniljauutetta tai vaniljajauhetta
- 3 munaa
- n. 7 dl jauhoja
- 3 tl leivinjauhetta
- 2 tl kanelia
- 450 g smetanaa
- 400 g/ n. 5 dl raparperia, siistitty ja leikattuna n. 2 cm palasiksi.
Täytteen raaka-aineet
- 0,5 dl tuoretta granaattiomenan mehua (laittamalla siemenet monitoimikoneeseen ja siivilöimällä & painamalla mehu siemenistä astiaan)
- 2 rosmariinin oksaa
- 4 munanvalkuaista
- 2,5 dl sokeria
- 300 g huoneenlämpöistä voita kuutioituna
- 1 tippa punaista väriainetta (vapaavalintainen)
- + granaattiomenan siemeniä kerrosten väliin
Koristelu
- 1 piparminttutanko tarjoiluvadille tai kakun päälle koristeeksi
- rosmariinin oksia
- tomusokeria siivilöitynä pinnalle
- granaattiomenan siemeniä
Valmistusohje
Työvaiheet:
1. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Voitele kevyesti 3 x 20 cm (19-22cm vuoka käy) kakkuvuokaa ja laita pohjalle leivinpaperi.
2. Sekoita sähkövatkaimella voi, sokeri sekä vaniljauute/jauhe. Lisää munat yksi kerrallaan ja sekoita hyvin kertojen välissä.
3. Yhdistä kuivat ainekset ja kaada vuoronperään niitä sekä smetanaa taikinan sekaan. Lopuksi yhdistä raparperit.
4. Kaada seos tasaisesti kolmeen vuokaan. Paista pohjia n. 50 min-1h (kiertoilmauuni 50min). Tarkista tökkäämällä tikulla taikinaa (tikun tulee tulla puhtaana pois niin, ettei taikinaa ole tarttunut siihen.) Valmista sillä aikaa täyte.
5. Kuori granaattiomenat ja erottele siemenet. (käytä siemeniä niin paljon, kunnes saat puristettua/valutettua siivilän läpi tarvittavan määrän mehua. Ota pieni kattila ja keitä granaattiomenamehua rosmariinin oksien kanssa hetki. Anna kiehua hetki. Ota pois liedeltä, poista rosmariininoksa ja anna seoksen jäähtyä täysin.
6. Tee täyte. Laita kattilaan vettä ja kiehauta vesi liedellä. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho liedellä olevan kattilan päälle. Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, jotta valkuaiset eivät ala kypsyä. Kuuman vesihöyryn on tarkoitus vain kuumentaa kulhon pohjaa. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim. pallovatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja sekoittuu valkuaiseen (seos n. 60 asteista).
7. Tämän jälkeen ota seos levyltä ja vaihda käsivatkain sähkövatkaimeen/ monitoimikoneeseen. Vatkaa kunnes marenki jäähtyy huoneenlämpöiseksi ja seos on paksua ja kiiltävää (n. 5-10 minuuttia). Lisää paloiteltuja voikuutioita vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi välissä. Jatka kunnes olet sekoittanut kaiken voin joukkoon. Kreemi saattaa näyttää aluksi rakeiselta ja juoksettuneelta, mutta älä säikähdä vaan jatka vatkaamista. Sveitsiläisen marenkikreemin voi myös pakastaa ja vatkata myöhemmin takaisin kokoon. Seoksen tulee olla jämäkkää ja pursotettavaa.
8. Tämän jälkeen kaada jäähtynyttä granaattiomena-rosmariinimehua n. 2 rkl kreemin sekaan ja sekoita kunnes tasaista. Lisää halutessasi väriainetta saadaksesi syvemmän värin. (HOX! Voit jakaa kreemin myös kahteen kulhoon ja värjätä vain puolet siitä punaisella.)
9. Paistamisen jälkeen jäähdytä pohjat ennen täyttöä & koristelua.
10. Kakun kokoaminen: Pidä huoli, että kaikki kakkupohjat ovat jäähtyneet. Siirrä pursotuspussiin iso pyöreä tylla ja laita pussi lasiin helpottaaksesi kreemin siirtämistä pussiin. Mikäli jätit kaikki tai puolet kreemistä valkoiseksi, laita sekaisin pussiin molemman väriset kreemit (saat piparminttutangon väristä pursotusjälkeä). Mikäli haluat pursottaa kerroksista eri värisiä, laita kreemit kahteen pursotuspussiin. Siirrä pohja tarjoiluastialle ja pursota kreemistä pyöreitä suukkoja vieri viereen kakkupohjalle kauttaaltaan. Ripottele halutessasi granaatinomenan siemeniä lisätäytteeksi. Toista sama seuraavalle kerrokselle. Kolmanteen kerrokseen jätä keskelle tyhjä alue ja täytä se granaattiomenan siemenillä.
11. Koristele kakku tuoreilla rosmariinin oksilla sekä siivilöidyllä tomusokerilla. Aseta koristeeksi piparminttutanko tuomaan joulun tunnelmaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"