Paistettua paksoita mustapapukastikkeessa
Paksoi on pieni rapea kaali, jota saa etnisten kauppojen vihannesosastoilta tai hyvin varustetuista supermarketeista. Se on rapeampi ja maukkaampi kuin kiinankaali, mutta kiinankaali käy siis ihan hyvin paksoin tilalle, jos sitä ei löydy. Kiinankaalia ei tosin kannata käyttää pannulla kuin ihan hetken. Tofua saa etnisistä kaupoista, mutta myös isommista ruokakaupoista. Valitse marinoimaton kiinteä tofu.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon, Kasvisruoka
Ainekset
- 6 paksoita tai 1 kiinankaali
- 200 g kiinteää tofua
- 2 rkl mustapapu-valkosipulitahnaa (black bean garlic sauce)
- 2 tl seesamiöljyä
- 1 tl valkopippuria
- 2 tl soijaa
- 1 dl vettä
- 1 rkl makeaa chilikastiketta
- 1 rkl sherryä
- 2 tl maizena-maissitärkkelystä
- 1 rkl inkivääritahnaa tai tuoretta, pieneksi silputtua inkivääriä
- 1 rkl pähkinäöljyä
Valmistusohje
Marinoi ensin tofu. Leikkaa tofu 2x2 cm kuutioiksi ja laita pieneen kulhoon. Lisää tofujen päälle 1 tl seesamiöljyä ja 1 rkl mustapapukastiketta ja pyörittele tofuja niin että ne peittyvät. Jätä marinoitumaan.
Irrota paksoita lehdet juuresta asti ja pese huolellisesti siivilässä. Leikkaa lehtien valkoinen alempi osa 2 cm suikaleiksi ja laita omalle lautaselleen, lehtiosan voi puolittaa ja laittaa eri lautaselle. Paista peräkanaa.
Tee kastike sekoittamalla lasissa soija, maizena ja 1 tl seesamiöljyä kunnes saat tasaisen liuoksen. Lisää kastikkeeseen valkopippuri, vesi, chilikastike sekä toinen ruokalusikallinen mustapaputahnaa, sherry ja sekoita.
Kuumenna pähkinäöljy kuumaksi wokissa tai korkeareunaisessa pannussa ja lisää marinoitu tofu sekä inkivääri. Hellan tulee olla täysillä, joten paistettavia aineksia tulee vahtia ja sekoitella koko ajan kuumassa öljyssä. Paistele tofua vajaan minuutin verran ja lisää joukkoon paksoin lehtien valkoinen osa (tai kaikki kiinankaali) ja reilun kymmenen sekunnin paistelun jälkeen vihreä lehtiosa sekä kastike. Käännä lämmöt jo pois, mutta jatka sekoittamista pohjalta asti. Maissitärkkelys antaa kastikkeelle kiiltoa ja hieman suurustaa lientä. Maista soijan määrä ja lisää tarvittaessa, mustapaputahnassa on kuitenkin itsessään hyvin paljon suolaa, joten tämä ei ole välttämättä tarpeellista.
Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa tai yhtenä lämpimänä ruokalajina muiden aasialaisten ruokien kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa