Raaka-aineena ruis: Jaanan rukiinen juustokakku
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin rukiisia herkkuja. Tässä Jaanan luomus.
Ruiskeksit
- 100 g vähäsuolaista voita
- 0,5 dl hienoa sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl ruisjauhoja
- 1,25 dl vehnäjauhoja
Timjamihunaja
- 1 dl juoksevaa hunajaa
- 3-4 oksaa tuoretta timjamia
Ruismysli
- 0,5 dl mantelirouhetta
- 25 g voita
- 0,5 dl ruisrouhetta (esim. Korpelan mylly)
- 1 rkl fariinisokeria
- ripaus suolaa
Juustokakku
- ruiskeksejä
- 50 g voita
- n. 2/3 dl ruismysliä
- 3 rkl timjamihunajaa
- 2 dl vispikermaa
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 liivatelehteä
- 2 rkl maitoa
- 130 g aurajuustoa
Valmistusohje
Ruiskeksit
• Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
• Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
• Kauli taikina 3-4 mm paksuksi levyksi leivinpaperin päällä.
• Paina keksejä reiluin välein isolla pyöreällä muotilla 5-6 kpl.
• Kuori taikina keksien ympäriltä. Paina pienellä rengasmuotilla pyöreän keksin sisään siten, että muodostuu epäsuhtainen renkula. Kaiva sisus pois.
• Pyörittele lopusta taikinasta pieniä palloja ja asettele erilliselle uunipellille. Litistä.
• Paista 200 asteessa renkulakeksejä 7-8 minuuttia ja litistettyjä keksejä 13-15 minuuttia.
• Anna jäähtyä. Säästä renkulakeksit koristeluun. Muut keksit tulevat pohjaan.
Timjamihunaja
• Mittaa hunaja pieneen kattilaan.
• Lisää timjamin oksat.
• Lämmitä hunajaa miedolla lämmöllä, kunnes maistat timjamin hunajassa.
• Anna jäähtyä hieman.
Ruismysli
• Paahda mantelirouhetta pannulla kunnes rouheet saavat hieman väriä ja tunnet paahtuneen tuoksun. Siirrä jäähtymään erilliseen pikku kulhoon.
• Sulata voi pannulla. Lisää ruisrouhe, fariinisokeri ja suola. Paahda, kunnes tunnet paahtuneen rukiin tuoksun ja ruisrouhe on saanut hieman väriä.
• Lisää paahdettu mantelirouhe. Sekoita.
• Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Jätä lautaselle jäähtymään ja kovettumaan.
• Ota osa myslistä erilleen koristelua varten. Loput myslistä tulee pohjaan.
Juustokakku
• Pingota leivinpaperi 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuuan reunan ja pohjan väliin. Vuoraa vuuan reunat leivinpaperilla. Käytä apuna voita, jotta leivinpaperi pysyy paikoillaan.
• Rouhi pohjan ruiskeksit teholeikkurissa karkeaksi muruksi.
• Sulata voi.
• Sekoita ruiskeksimuru, ruismysli ja voi keskenään.
• Painele pohjan ainekset irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Huolittele reunat jos tuntuu siltä ;).
• Jätä kylmään jähmettymään.
• Laita liivatelehdet kylmään veteen.
• Vatkaa vispikerma kevyeksi vaahdoksi.
• Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi.
• Liuota liivatteet lämmitettyyn maitotilkkaan. Lisää täytteeseen ja sekoita huolellisesti.
• Murenna aurajuusto.
• Ota pohja kylmästä ja valuta hunajaa lusikalla pohjan päälle.
• Lusikoi puolet täytteestä pohjan päälle.
• Ripottele aurajuusto täytteen päälle. Muista säästää osa koristeluun!!
• Lusikoi loppu täyte aurajuustokerroksen päälle ja tasoita.
• Anna jähmettyä kylmässä
Koristelu
• Leikkaa persikat lohkoiksi ja paloiksi.
• Valuta hunajaa kakun päälle. Anna valua reunoilta.
• Asettele persikan palat, aurajuusto ja renkulan muotoiset ruiskeksit kakun päälle runsaaksi keoksi.
• Viimeistele valuttamalla päälle hunajaa. Ripottele timjamin lehtiä päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka