Raaka-aineena ruis: Jaanan rukiinen juustokakku

Eps.7.Raaka-aineena ruis.JAANA
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin rukiisia herkkuja. Tässä Jaanan luomus.

Ruiskeksit

  • 100 g vähäsuolaista voita
  • 0,5 dl hienoa sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1,25 dl vehnäjauhoja

Timjamihunaja

  • 1 dl juoksevaa hunajaa
  • 3-4 oksaa tuoretta timjamia

Ruismysli

  • 0,5 dl mantelirouhetta
  • 25 g voita
  • 0,5 dl ruisrouhetta (esim. Korpelan mylly)
  • 1 rkl fariinisokeria
  • ripaus suolaa

Juustokakku

  • ruiskeksejä
  • 50 g voita
  • n. 2/3 dl ruismysliä
  • 3 rkl timjamihunajaa
  • 2 dl vispikermaa
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 liivatelehteä
  • 2 rkl maitoa
  • 130 g aurajuustoa

Valmistusohje

Ruiskeksit

• Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.

• Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.

• Kauli taikina 3-4 mm paksuksi levyksi leivinpaperin päällä.

• Paina keksejä reiluin välein isolla pyöreällä muotilla 5-6 kpl.

• Kuori taikina keksien ympäriltä. Paina pienellä rengasmuotilla pyöreän keksin sisään siten, että muodostuu epäsuhtainen renkula. Kaiva sisus pois.

• Pyörittele lopusta taikinasta pieniä palloja ja asettele erilliselle uunipellille. Litistä.

• Paista 200 asteessa renkulakeksejä 7-8 minuuttia ja litistettyjä keksejä 13-15 minuuttia.

• Anna jäähtyä. Säästä renkulakeksit koristeluun. Muut keksit tulevat pohjaan.

Timjamihunaja

• Mittaa hunaja pieneen kattilaan.

• Lisää timjamin oksat.

• Lämmitä hunajaa miedolla lämmöllä, kunnes maistat timjamin hunajassa.

• Anna jäähtyä hieman.

Ruismysli

• Paahda mantelirouhetta pannulla kunnes rouheet saavat hieman väriä ja tunnet paahtuneen tuoksun. Siirrä jäähtymään erilliseen pikku kulhoon.

• Sulata voi pannulla. Lisää ruisrouhe, fariinisokeri ja suola. Paahda, kunnes tunnet paahtuneen rukiin tuoksun ja ruisrouhe on saanut hieman väriä.

• Lisää paahdettu mantelirouhe. Sekoita.

• Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Jätä lautaselle jäähtymään ja kovettumaan.

• Ota osa myslistä erilleen koristelua varten. Loput myslistä tulee pohjaan.

Juustokakku

• Pingota leivinpaperi 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuuan reunan ja pohjan väliin. Vuoraa vuuan reunat leivinpaperilla. Käytä apuna voita, jotta leivinpaperi pysyy paikoillaan.

• Rouhi pohjan ruiskeksit teholeikkurissa karkeaksi muruksi.

• Sulata voi.

• Sekoita ruiskeksimuru, ruismysli ja voi keskenään.

• Painele pohjan ainekset irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Huolittele reunat jos tuntuu siltä ;).

• Jätä kylmään jähmettymään.

• Laita liivatelehdet kylmään veteen.

• Vatkaa vispikerma kevyeksi vaahdoksi.

• Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi.

• Liuota liivatteet lämmitettyyn maitotilkkaan. Lisää täytteeseen ja sekoita huolellisesti.

• Murenna aurajuusto.

• Ota pohja kylmästä ja valuta hunajaa lusikalla pohjan päälle.

• Lusikoi puolet täytteestä pohjan päälle.

• Ripottele aurajuusto täytteen päälle. Muista säästää osa koristeluun!!

• Lusikoi loppu täyte aurajuustokerroksen päälle ja tasoita.

• Anna jähmettyä kylmässä

Koristelu

• Leikkaa persikat lohkoiksi ja paloiksi.

• Valuta hunajaa kakun päälle. Anna valua reunoilta.

• Asettele persikan palat, aurajuusto ja renkulan muotoiset ruiskeksit kakun päälle runsaaksi keoksi.

• Viimeistele valuttamalla päälle hunajaa. Ripottele timjamin lehtiä päälle.


Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.