Rapea lohi, guacamole ja tortillat
Resepti on Jamien Oliverin kirjasta Jamien 30 minuutin ateriat (Readme.fi).
LOHI
- 2 punaista tai keltaista pitkää paprikaa
- nippu kevätsipuleita
- 2 tuoretta punaista chiliä
- 1 kg nahallista ja ruodotonta lohifileetä
- 1 sitruuna
- fenkolinsiemeniä
RIISI
- 1 mukillinen basmatiriisiä
- 225 g punaisia säilykepaprikoita
- muutama oksa tuoretta basilikaa
- balsamietikkaa
SALAATTI
- 1 sitruuna
- pari oksaa tuoretta minttua
- 1–2 punaista chiliä
- 400 g pikkukesäkurpitsoita
HÖYSTEET
- oliiviöljyä
- extra-neitsytoliiviöljyä
- merisuolaa & mustapippuria
GUACAMOLE
- 4 kevätsipulia
- pieni nippu tuoretta korianteria
- 1 tuore punainen chili
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 limeä
- 2–3 pientä kypsää avokadoa
- kourallinen kirsikkatomaatteja
LISUKKEET
- 1 pkt tortilloja
- 1,5 dl smetanaa tai kermaviiliä
MARJAJUOMA
- 1 iso rs mustikoita tai mansikoita
- jääkuutioita
- muutama oksa tuoretta minttua
- pullo kivennäisvettä
Valmistusohje
ESIVALMISTELUT: Ota esille kaikki tarvittavat raaka-aineet ja työvälineet. Pane vesikattila kiehumaan. Käännä uunin grillitoiminto täydelle teholle ja laita iso kasari keskilämmölle. Kiinnitä monitoimikoneeseen sekoitinterä.
LOHI: Valuta isoon uunivuokaan pari lorausta oliiviöljyä. Halkaise paprikat ja poista niistä siemenet. Pilko paprikat ja kevätsipulit 2 cm kokoisiksi paloiksi. Hienonna chilit karkeaksi silpuksi. Valuta lohen kummallekin puolelle oliiviöljyä ja raasta sen päälle hieman sitruunankuorta. Hiero höysteitä kaikkialle lohen pinnalle ja pese sitten kätesi. Voit tarvittaessa leikata kalafileen kahtia, jotta se mahtuu vuokaan. Aseta kalan nahkapuoli ylöspäin ja asettele kasvisviipaleet kalan ympärille. Laita uunin keskitasolle grillivastuksen alle ja säädä uunin ajastin 14 minuuttiin.
RIISI: Kaada riisi keskikokoiseen kasariin, lisää hyppysellinen suolaa ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Peitä kasari kannella, lisää lämpöä ja keitä riisiä 7 minuuttia. Kun riisi on kypsää, käännä lämpö pois ja anna riisin höyrystyä kannen alla 7 minuuttia.
SALAATTI: Purista puolen sitruunan mehu isoon salaattikulhoon. Lisää pari lorausta extra-neitsytoliiviöljyä ja runsas hyppysellinen suolaa ja pippuria. Hienonna mintunlehdet sekä puolikas chili ja lisää kulhoon. Kuori juureskuorijalla kesäkurpitsoista mahdollisimman paljon nauhoja kastikkeen päälle ja pane loput kesäkurpitsat puiselle leikkuulaudalle. Vie salaattikulho pöytään, mutta sekoita salaatti vasta juuri ennen tarjoilua.
RIISI: Hienonna säilykepaprikat, mintunlehdet ja kesäkurpitsat leikkuulaudalla karkeaksi silpuksi. Lisää hyppysellinen suolaa ja pippuria, loraus extra-neitsytoliiviöljyä ja tilkka balsamietikkaa.
MARJAJUOMA: Soseuta marjat monitoimikoneessa. Kaada iso kannu puolilleen jääkuutioita ja revi joukkoon mintunlehtiä. Aseta siivilä kannun päälle ja puserra marjasose lusikalla siivilän läpi kannuun. Heitä pois siivilään jäävät osat, täytä kannu kivennäisvedellä, sekoita ja vie pöytään. Huuhtele nopeasti monitoimikone.
LOHI: Ota kala uunista, kun 14 minuuttia on kulunut. Irrota nahkaa sormin tai veitsellä varovasti kalan lihasta ja lisää hyppysellinen suolaa sekä fenkolinsiemenet. Käännä paprikapalat vuoassa, laita vuoka takaisin uuniin ja kypsennä vielä 5 minuuttia, kunnes kalan nahka on todella rapea.
GUACAMOLE: Siisti kevätsipulit ja laita ne monitoimikoneeseen. Lisää suurin osa korianterista, chili (josta kanta poistettu), kuorittu valkosipulinkynsi, yhden limen mehu ja runsas tilkka extra-neitsytoliiviöljyä. Käytä konetta samalla kun poistat avokadoista kivet ja leikkaat kirsikkatomaatit neljään osaan. Sammuta monitoimikone ja purista avokadojen hedelmäliha muiden aineiden joukkoon. Lisää tomaatit ja sekoita ainekset pulssitoiminnolla paksuksi tahnaksi. Kaada guacamole kulhoon ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä tai limemehua. Kata guacamole pöytään sitruunalohkoilla koristeltuna, jotta sitruunaa voi puristaa guacamolen joukkoon.
RIISI: Sekoita riisi haarukalla ilmavaksi ja kaada se sitten leikkuulaudalle kasvissilpun päälle. Sekoita ainekset varovasti keskenään ja vie pöytään. Laita grillipannu kuumalle lämmölle.
LOHI: Käännä kalan nahka pihdeillä takaisin kalan päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja kypsennä vielä 5 minuuttia.
LISUKKEET: Lämmitä tortilloja yksi kerrallaan grillipannussa muutama sekunti kummaltakin puolelta (tai laita tortillapino 10−15 sekunniksi mikroaaltouuniin). Kaada kermaviili kulhoon, valuta päälle hieman extra-neitsytoliiviöljyä ja vie pöytään.
TARJOILU: Vie kala pöytään suoraan uunista ja tarjoile raikkaan kesäkurpitsasalaatin kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa