MasterChef Suomi: Syksy lautasella, Pilvin resepti
MasterChef Suomi -sarjan 10. jaksossa kilpailijoiden tuli valmistaa kasvisannos
Myskikurpitsapyre
- 1 kpl myskikurpitsa
- 1 kpl valkosipulinkynsi
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl valmista kasvislientä
- Hienoa merisuolaa
- 2 rkl normaalisuolaista voita
Juuresfondant
- 2 kpl porkkanaa
- 1 kpl lanttu
- 1 kpl punasipuli
- 1 kpl valkosipuli
- 1 kpl palsternakka
- 150 g normaalisuolaista voita
- 1,5 dl valmista kasvislientä
- 2 oksaa timjamia
- Suolaa ja pippuria myllystä
Pikkelöidyt punasipulit
- 1 kpl punasipuli
- 1 dl vettä
- 0,5 dl sokeria
- 0,3 dl shampanjaviinietikkaa
- Ripaus hienoa merisuolaa
- 0,25 tl fenkolinsiemeniä
- 4 kpl laakerinlehteä
Paistetut metsäsienet
- Reilu kourallinen kanttarelleja
- Reilu kourallinen suppilovahveroita
- Reilu kourallinen mustatorvisieniä
- 25 g normaalisuolaista voita
- Timjamia
- Ruohosipulia
- Lipstikkaa
Punajuuri crudites
- 1 kpl punajuuri
- 3 dl jäitä
- 1 dl vettä
- 0,25 dl valkoviinietikkaa
- 0,25 dl oliiviöljyä
- 0,25 dl rypsiöljyä
- Hienoa merisuolaa
Valmistusohje
MYSKIKURPITSAPYRE: Kaada kerma ja kasvisliemi kattilaan ja laita kuumenemaan. Kuori ja paloittele myskikurpitsa ja laita palat, sekä kuorittu valkosipulinkynsi kerma-kasvisliemeen kiehumaan, lisää liemeen tarvittaessa ripaus suolaa. Keitä kurpitsapalat kypsiksi. Siivilöi palat liemestä ja laita blenderiin, säästä liemi, jotta voit tarvittaessa lisätä sitä pyreeseen. Lisää isohko nokare voita ja aja pyre sileäksi, maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Siivilöi pyre hienon siivilän läpi, jotta pyreestä tulee mahdollisimman sileä.
JUURESFONDANT: Kuori ja viipaloi palsternakka noin 1,5 cm vahvuisiksi kiekoiksi. Halkaise pestyt porkkanat pituussuuntaan kahtia. Leikkaa lantusta noin 1,5 cm paksuja suorakaiteen muotoisia paloja. Kuori punasipuli ja leikkaa se neljään lohkoon. Halkaise kokonainen valkosipuli niin, että kynnet puolittuu. Laita voi pannulle kuumenemaan, asettele juurekset ja sipulit tiiviisti pannulle voihin, leikkauspinta alaspäin. Paista voissa hetken ja kaada kasvisliemi pannulle, lisää ripaus suolaa, mustapippuria myllystä ja timjaminoksat. Peitä pannu leivinpaperilla. Käännä levyn lämpötila keskitasolle ja anna juuresten hautua kypsiksi. Ota leivinpaperi pois pannun päältä ja anna liemen keittyä kokonaan pois, anna juurespalojen olla paikoillaan ja karamellisoitua.
PIKKELÖIDYT PUNASIPULIT: Laita etikka, sokeri ja vesi kattilaan, kiehauta. Lisää fenkolinsiemenet, suola ja laakerinlehdet liemeen. Kuori punasipuli ja siivuta mandoliinilla ohuiksi renkaiksi, laita sipulirenkaat kulhoon. Kaada kuuma liemi sipuleiden päälle ja jätä marinoitumaan.
PAISTETUT METSÄSIENET: Siisti ja tarvittaessa revi isompia sieniä pienemmiksi paloiksi, älä leikkaa. Paista sieniä kuivalla kuumalla pannulla, lisää sienille ripaus suolaa. Kun sienien kosteus on haihtunut, lisää pannulle voita ja jatka paistamista. Kun sienet on paistunut voissa rapeaksi, lisää sekaan hienonnettuja yrttejä ja suolaa maun mukaan.
PUNAJUURI CRUDITES: Kuori punajuuri ja viipaloi se mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Laita siivut jääveteen odottamaan. Sekoita etikka, öljyt ja suola kulhossa ja jätä odottamaan. Laita lantun lehdet ja cashew pähkinät uunipannulle, kaada loraus oliiviöljyä ja ripaus hienoa merisuolaa lehdille ja pähkinöille, laita pelti 170 asteiseen uuniin kunnes lehdet ja pähkinät ovat saaneet hiukan väriä.
ANNOKSEN KOKOAMINEN: Nosta karamellisoituneet fondant juurekset lautaselle, lisää viereen lusikallinen kurpitsapyreetä ja paistettuja metsäsieniä. Pyöräytä punajuuret vinegrettessä ja asettele viipale annoksen päälle. Lisää myös pieni keko marinoituja sipuleita ja koristele tuoreilla yrteillä ja paahdetuilla lantunlehdillä.
AMUSE BOUCHE: Kypsennä kaalilohkoa ensin pannulla voissa ja lopuksi uunissa. Irrota kaalilohkosta yksi lehti ja laita päälle kolme paistettua metsäsientä ja tuoreita yrttejä, kierrä kaalinlehti rullalle. Laita päälle pari rengasta marinoitua punasipulia ja paahdettua cashew pähkinärouhetta. Koristele syötävällä kukalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku