Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Salmiakkista: Jaanan "apteekkarin yllätys"

Eps.3.Salmiakkiasta.JAANA
Warner Bros. International Television Production Finland
Julkaistu 11.10.2017 20:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa Jaana valmisti salmiakki-haasteessa "apteekkarin yllätyksen". Vaniljainen kuppikakku kätkee sisäänsä salmiakin ystävän yllätyksen. Salmiakkikossukaviaari tekee tästä aikuisten herkun ;). Lapsenmielisiä ilahduttaa mustavalkoinen hitti ”unicorn bark”.

Kuppikakku

  • 200 g vähäsuolaista voita
  • 1,5 dl hienoa sokeria
  • 2 tl vaniljatahnaa
  • 3 kananmunaa
  • 0,5 dl maitoa
  • 3 ¾ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Salmiakki-valkosuklaakastike

  • 1 dl vettä
  • 45 g Apteekin salmiakkia, Haganol
  • 1 dl vispikermaa
  • 100 g valkosuklaata
  • 50 g vähäsuolaista voita

Kuorrute

  • 1 dl vispikermaa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • salmiakki-valkosuklaakastiketta

Salmiakki-kaviaari

  • 200 g salmiakkikossua
  • 3 g agar agaria
  • 3 dl kylmää öljyä (esim. rypsi- tai rapsiöljy)

Candy Melts- levyt

  • 50 g mustia Candy Melts-nappeja
  • 50 g valkoisia Candy Melts-nappeja
  • mustia ja valkoisia strösseleitä, nonparelleja ja koristerakeita niin montaa erilaista kuin löydät
  • 15 g apteekin salmiakkia
  • turkinpippurirouhetta (tyrkish peber crush, Fazer)

Valmistusohje

Kuppikakku

• Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
• Lisää vaniljatahna. Sekoita.
• Lisää munat yksitellen. Kaavi taikina kulhon reunoilta keskelle munan lisäysten välissä.
• Lisää maito. Sekoita.
• Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita.
• Laita taikina pursotinpussiin. Jaa taikina 12 isoon muffinivuokaan. Jos mahdollista, käytä apuna muffinipeltiä, jotta kuppikakut pysyvät muodossaan. Pellin tarpeellisuus riippuu myös käyttämästäsi paperivuuasta.
• Paista 200 asteessa 17-20 min.
• Anna jäähtyä.

Salmiakki-valkosuklaakastike

• Mittaa vesi pieneen kattilaan. Kiehauta ja laita levy pienelle.
• Lisää Apteekin salmiakki. Anna liueta veteen. Sekoittele välillä. Lisää vettä tarpeen mukaan ruokalusikallinen kerrallaan kunnes salmiakki on liuennut.
• Lisää kattilaan kerma ja valkosuklaa. Anna sulaa tasaiseksi.
• Lisää voi.
• Jätä odottamaan kuppikakkujen täyttöä.

Kuorrute

• Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
• Lisää tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.
• Lisää vaniljatahna.
• Ota reilu puolet täytteestä ja laita se pursotinpussiin.
• Lisää salmiakki-valkosuklaakastike loppuun kuorrutteeseen. Sekoita tasaiseksi ja laita pursotinpussiin. HUOM! Tee tämä vaihe vasta kun olet jo täyttänyt kuppikakut.

Salmiakki-kaviaari

• Mittaa öljy korkeaan lasiin ja laita jäähtymään. Jätä odottamaan. Öljyn tulee olla kylmää!
• Mittaa salmiakkikossu pieneen kattilaan. Lisää agar agar koko ajan sekoittaen.
• Kiehauta koko ajan sekoitellen.
• Anna seoksen jäähtyä 50-55 asteiseksi. Käytä apuna digitaalista lämpömittaria.
• Ime salmiakki-agar agar seosta lääkemittaan ja pudottele pisaroita kylmään öljyyn. Näin saat tehtyä pieniä salmiakki-”kaviaari” palloja.
• Siivilöi muodostunut kaviaari ja huuhtele kylmällä vedellä. HUOM! Ota öljy talteen. Voit käyttää sitä uudelleen vaikka ruuanlaitossa.

Candy Melts- levyt

• Sulata Candy Melts-napit mikrossa. Kuumenna vain puoli minuuttia kerrallaan ja sekoita välissä kunnes sulanutta.
• Lusikoi sulaneet meltsit leivinpaperille. Laita värejä sikinsokin. Levitä palettiveitsellä levyksi ja marmoroi värejä keskenään.
• Ripottele päälle koristeet ja karkit.
• Anna jähmettyä kylmässä.
• Lohko levystä palasia.
• Jätä odottamaan koristelua.

Kokoaminen ja koristelu

• Koverra kolot jäähtyneisiin kuppikakkuihin.
​​​​​​​• Kaada salmiakki-valkosuklaakastike koloihin. Anna täytteen jähmettyä kylmässä.
• Laita kuorrutukset pursotinpusseineen kolmanteen pursotinpussiin. Asettele kuorrute pusseihin niin, että molempia olisi tasaisesti. Suuri tylla, pyöreä, jossa kaartuva sahalaita reuna.
• Pursota kuorrute kuppikkakkujen päälle.
• Ripottele salmiakki-kaviaari kuorrutteen päälle.
• Aseta Candy Melts-levyt pursotuksen lopetus kohtaan.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit