Salmiakkista: Jaanan "apteekkarin yllätys"
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa Jaana valmisti salmiakki-haasteessa "apteekkarin yllätyksen". Vaniljainen kuppikakku kätkee sisäänsä salmiakin ystävän yllätyksen. Salmiakkikossukaviaari tekee tästä aikuisten herkun ;). Lapsenmielisiä ilahduttaa mustavalkoinen hitti ”unicorn bark”.
Kuppikakku
- 200 g vähäsuolaista voita
- 1,5 dl hienoa sokeria
- 2 tl vaniljatahnaa
- 3 kananmunaa
- 0,5 dl maitoa
- 3 ¾ dl erikoisvehnäjauhoja
- 3 rkl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Salmiakki-valkosuklaakastike
- 1 dl vettä
- 45 g Apteekin salmiakkia, Haganol
- 1 dl vispikermaa
- 100 g valkosuklaata
- 50 g vähäsuolaista voita
Kuorrute
- 1 dl vispikermaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 tl vaniljatahnaa
- salmiakki-valkosuklaakastiketta
Salmiakki-kaviaari
- 200 g salmiakkikossua
- 3 g agar agaria
- 3 dl kylmää öljyä (esim. rypsi- tai rapsiöljy)
Candy Melts- levyt
- 50 g mustia Candy Melts-nappeja
- 50 g valkoisia Candy Melts-nappeja
- mustia ja valkoisia strösseleitä, nonparelleja ja koristerakeita niin montaa erilaista kuin löydät
- 15 g apteekin salmiakkia
- turkinpippurirouhetta (tyrkish peber crush, Fazer)
Valmistusohje
Kuppikakku
• Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
• Lisää vaniljatahna. Sekoita.
• Lisää munat yksitellen. Kaavi taikina kulhon reunoilta keskelle munan lisäysten välissä.
• Lisää maito. Sekoita.
• Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita.
• Laita taikina pursotinpussiin. Jaa taikina 12 isoon muffinivuokaan. Jos mahdollista, käytä apuna muffinipeltiä, jotta kuppikakut pysyvät muodossaan. Pellin tarpeellisuus riippuu myös käyttämästäsi paperivuuasta.
• Paista 200 asteessa 17-20 min.
• Anna jäähtyä.
Salmiakki-valkosuklaakastike
• Mittaa vesi pieneen kattilaan. Kiehauta ja laita levy pienelle.
• Lisää Apteekin salmiakki. Anna liueta veteen. Sekoittele välillä. Lisää vettä tarpeen mukaan ruokalusikallinen kerrallaan kunnes salmiakki on liuennut.
• Lisää kattilaan kerma ja valkosuklaa. Anna sulaa tasaiseksi.
• Lisää voi.
• Jätä odottamaan kuppikakkujen täyttöä.
Kuorrute
• Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
• Lisää tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi.
• Lisää vaniljatahna.
• Ota reilu puolet täytteestä ja laita se pursotinpussiin.
• Lisää salmiakki-valkosuklaakastike loppuun kuorrutteeseen. Sekoita tasaiseksi ja laita pursotinpussiin. HUOM! Tee tämä vaihe vasta kun olet jo täyttänyt kuppikakut.
Salmiakki-kaviaari
• Mittaa öljy korkeaan lasiin ja laita jäähtymään. Jätä odottamaan. Öljyn tulee olla kylmää!
• Mittaa salmiakkikossu pieneen kattilaan. Lisää agar agar koko ajan sekoittaen.
• Kiehauta koko ajan sekoitellen.
• Anna seoksen jäähtyä 50-55 asteiseksi. Käytä apuna digitaalista lämpömittaria.
• Ime salmiakki-agar agar seosta lääkemittaan ja pudottele pisaroita kylmään öljyyn. Näin saat tehtyä pieniä salmiakki-”kaviaari” palloja.
• Siivilöi muodostunut kaviaari ja huuhtele kylmällä vedellä. HUOM! Ota öljy talteen. Voit käyttää sitä uudelleen vaikka ruuanlaitossa.
Candy Melts- levyt
• Sulata Candy Melts-napit mikrossa. Kuumenna vain puoli minuuttia kerrallaan ja sekoita välissä kunnes sulanutta.
• Lusikoi sulaneet meltsit leivinpaperille. Laita värejä sikinsokin. Levitä palettiveitsellä levyksi ja marmoroi värejä keskenään.
• Ripottele päälle koristeet ja karkit.
• Anna jähmettyä kylmässä.
• Lohko levystä palasia.
• Jätä odottamaan koristelua.
Kokoaminen ja koristelu
• Koverra kolot jäähtyneisiin kuppikakkuihin.
• Kaada salmiakki-valkosuklaakastike koloihin. Anna täytteen jähmettyä kylmässä.
• Laita kuorrutukset pursotinpusseineen kolmanteen pursotinpussiin. Asettele kuorrute pusseihin niin, että molempia olisi tasaisesti. Suuri tylla, pyöreä, jossa kaartuva sahalaita reuna.
• Pursota kuorrute kuppikkakkujen päälle.
• Ripottele salmiakki-kaviaari kuorrutteen päälle.
• Aseta Candy Melts-levyt pursotuksen lopetus kohtaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka