Sienisatoa kannatta hyödyntää heti tuoreena! Näihin maistuviin piiraisiin voit käyttää erilaisia sieniä, jos tuoreita ei ole saatavilla myös säilötyt käyvät. Pohjaksi sopii terveellinen pakasteruistaikina.

Ainekset

  • 16-20 kpl

Pohja

  • 1 pkt ruistaikinaa (500 g)

Täyte

  • 2 rkl voita
  • 1 l tuoreita sieniä (esim. suppilovahveroita, kantarelleja tai 300 g pakastettuja sieniä)
  • 3 dl Myllyn Paras riisi+ohra -suurimoseosta kypsänä (1 dl raakaa suurimoseosta)
  • 2 sipulia (tai 1 pss pakastesipulikuutioita)
  • 2 keitettyä munaa
  • 2-3 tl yrttisuolaa (mikäli sienissä ei ole)
  • 1 tl rakuunaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 100 g tuorejuustoa (esim. sieni tai sitruunapippuri)
  • 200 g ranskankermaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 dl tuoretta tillisilppua (tai 1 rkl kuivattua)
  • Kananmunaa voiteluun

Valmistusohje

Ota taikina sulamaan ja valmista sillä aikaa täyte. Keitä 1 dl suurimoseosta (puuro tai irtonainen sopivat molemmat) lähes kypsiksi n. ½ litrassa kasvislientä. Kuullota sillä aikaa sieniä ja hienonnettua sipulia voissa kasarissa. Lisää seokseen munahakkelus ja muut täytteen ainekset ja mausta mieleiseksi. Lisää joukkoon keitetyt suurimot.

Kauli sulaneet taikinalevyt puolta isommiksi. Painele taikinasta pohjia pyöreällä muotilla tai juomalasilla. Kauli pohjat ohuiksi pyöreiksi piiraspohjiksi. Tai jaa kumpikin taikinalevy 10 palaan ja painele sormin tai pulikalla paloista pieniä piiraspohjia.

Levitä pohjien päälle täytettä noin ½ cm:n kerros, jätä reunat vapaiksi. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakoiden tapaan. Voitele reunat munalla. Voit tehdä piiraat myös pieniin matalareunaisiin piirasvuokiin, tällöin ei tarvitse rypyttää.

Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia kauniin värisiksi.

Vinkki: Halutessa sienet voi korvata kasviksilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Tuoreimmat aiheesta

Sienipiirakka