Salaattipiirakka – kun suolainen piirakka ja salaatti yhdistyvät täydelliseksi herkuksi
Salaattipiirakassa yhdistyvät rapea rukiinen pohja, yrttinen juustotäyte ja hedelmäinen salaattihuntu. Kun leivot pohjan etukäteen, onnistuu täyttäminen käden käänteessä vieraiden saapuessa tai iltateen kiehuessa. Salaattipiirakan resepti on Satokausikalenterin ja Sydänmerkin tuottamasta Kaikkea hyvää -ruokakirjasta (2020).
Ainekset
Pohja
- 2 dl ruisjauhoja
- 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 100 g rasiamargariinia
- 1–2 rkl kylmää vettä
Täyte
- 1 rs (200 g) maustamatonta kevyttuorejuustoa
- 1 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
- 2 rkl minttua hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi
- ripaus rouhittua mustapippuria
- 2–4 (750 g) päärynöitä
- 1 dl saksanpähkinöitä
- 50 g vuonankaalia tai salaattisekoitusta
Valmistusohje
Salaattipiirakka valmistuu näin:
Annoksia: 4 annosta, à 360 g
Aktiivinen valmistusaika 25 min, passiivinen valmistusaika 1 t 15 min
- Sekoita kulhossa jauhot ja suola keskenään. Lisää rasva ja nypi tasaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon vesi ja muotoile taikinaksi.
- Painele taikina voidellun matalareunaisen piirakkavuoan (Ø 20 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja nosta vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi.
- Peitä piirakan pohja leivinpaperilla. Voit halutessasi lisätä painoksi riisiä tai kuivattuja herneitä. Paista pohjaa 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Poista sitten leivinpaperi ja paista vielä 5 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
- Notkista tuorejuusto jogurtilla ja sekoita joukkoon hienonnettu minttu. Raasta mukaan valkosipulinkynsi ja mausta ripauksella mustapippuria.
- Huuhtele päärynät ja leikkaa ne puoliksi. Koverra pois siemenkota ja viipaloi hedelmäliha. Paahda saksanpähkinät kuivalla pannulla ja rouhi ne veitsellä.
- Levitä tuorejuustoseos piirakan pohjalle ja lisää vuonankaalit tai salaattisekoitus. Nosta päälle viipaloidut päärynät ja ripottele lopuksi pinnalle pähkinät. Tarjoa salaattipiirakka heti.
Vinkki! Jos käytät vahvaa minttua, niin 1 rkl minttua riittää. Kuivattua minttua tarvitset 1 tl.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Mokkapalamutakakku
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti