Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Stroganoff tomaattikastikkeessa

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Onko oikeassa stroganoffissa tomaattia vai ei? Joku intoilija on käynyt läpi klassisia stroganoff-reseptejä ja havainnut, että noin puolet oli maustettu tomaattipyreellä, puolet ei. Sen sijaan lähes aina ohjeissa on sinappia ja tietenkin venäläiseen tapaan hapankermaa eli smetanaa. Ja sangen usein myös suolakurkkua.

Neljälle

  • 500 g naudan ulkofileetä
  • suolaa ja valkopippuria
  • voita paistamiseen
  • 1 iso sipuli
  • 200 g tuoreita herkkusieniä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl vaaleaa dijon-sinappia
  • 3/4 dl lihalientä
  • 1 ½ rouhittua mustapippuria

valmista smetanaa tai

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl etikkaa (12%)

Valmistusohje

1. Smetana: Ellet halua ostaa valmista smetanaa kaupan hyllyltä, ja haluat kokeilla itse sen valmistamista, tee näin: kaada kuohukerma kulhoon ja sekoita siihen ruokalusikallinen etikkaa. Anna kulhon olla huoneenlämmössä ja hapantua. Se voi viedä 3-4 tuntia tai jopa 8 tuntia. Kun kerma on läpihapanta, se on paksua ja kiiltävää ja maistuu pirteän happamalta. Pane smetana kylmään muutamaksi tunniksi ja tarjoile se kylmänä.

2. Kuori ja suikaloi sipuli, leikkaa myös liha suikaleiksi, puhdista sienet ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Paista sipuli ja sitten lihasuikaleet voissa pannulla, mausta suolalla ja valkopippurilla. Kuullota sienet eri pannussa.

3. Siirrä lihat ja sipuli pataan, lisää tomaattipyree, sinappi, lihaliemi ja mustapippuri ja anna padan poreilla 10 minuuttia. Lisää herkkusienet ja hieman smetanaa ja kuumenna uudelleen. Tarjoile loppu smetana stroganoffin ohessa ja lisäkkeenä keitettyä riisiä tai puristettua keitettyä perunaa.

Tuoreimmat aiheesta

Naudanlihapata