Vorschmack

Marsalkka Mannerheimin luoma ruokalaji on yksi kansallisherkkujamme. Sitä tarjoillaan yhä alkuperäisessä muodossaan Helsingin ravintola Savoyssa, jossa marskikin kävi mielellään syömässä. Oheen kuuluvat uuniperunat sekä venäläistyyliset lisäkkeet.

n. 10 hengelle

  • 1 kg luutonta lampaanpaistia
  • 300 g naudanpaistia
  • 2 suurta sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 4 maustemittaa jauhettua valkopippuria
  • 420 g liotettuja sillifileitä
  • 125 g anjovisfileitä
  • 1 dl tomaattipyreetä
  • 1-2 dl lihalientä

Lisäksi

  • suolapedillä paistettuja uuniperunoita
  • smetanaa
  • etikkapunajuuria
  • suolakurkkua

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa lihat n. 3 cm:n kuutioiksi. Kuori ja viipaloi sipulit ja silppua valkosipulinkynnet. Sekoita lihat ja sipulit uunipannulla, mausta pippurilla. Paista 30 minuuttia ja jäähdytä seos. Tämän jälkeen voit panna uuniperunat paistumaan.

2. Jauha lihaseos lihamyllyssä tai mikserillä yhdessä sillin ja anjoviksen kanssa. Seoksen koostumus saa olla puolikarkeaa. Lisää paistoliemi ja sekoita hyvin.

3. Kaada seos kattilaan. Sekoita mukaan tomaattipyree ja lihalientä. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes massa tuntuu sopivalta. Jos se on liian kuivaa, lisää lientä, jos liian kosteaa, keitä lisää. Massan on oltava "muotoiltavaa". Ota lusikalla tulikuumaa vorschmackia munanmuotoisina pyöryköinä kuumennetuille lautasille ja tarjoa juuri uunista otettujen perunoiden kera. Tarjoile ohessa smetanaa, etikkapunajuuria ja suolakurkkuja. Marskin ryyppykin varmasti maistuu.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!