Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tumma kuminaleipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Leivo mehukas ja maukas kuminaleipä. Se sopii monen leikkeleen kanssa, mutta etenkin joulukinkun kera. Suunnittele ajankäyttösi, sillä taikinaa valmistetaan kaksi päivää ja kohotetaan monta tuntia.

Kolmeen leipään

  • 7+7 dl ruisjauhoja
  • 7+3,5 dl vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl murskattua kuminaa
  • 2 dl tummaa siirappia
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 rkl öljyä
  • 1 l ruissihtijauhoja
  • 7 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Päivä 1: Mittaa 7 dl ruisjauhoja kulhoon. Kuumenna 7 dl vettä kiehuvaksi ja kaada ruisjauhojen päälle. Lisää suola ja kumina. Sekoita hyvin, peitä kulho muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

2. Päivä 2: Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen kulhossa. Lisää hiivaseos sekä 7 dl ruisjauhoja yön yli levänneeseen taikinaan ja työstä. Taikinasta tulee aika löysä. Anna taikinan kohota 4 tuntia vedottomassa paikassa – nyt taikina kohoaa paljon. 4 tunnin jälkeen: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Lisää taikinaan siirappi, öljy, 1 l ruissihtijauhoja ja n. 7 dl vehnäjauhoja. Työstä taikinaa voimakkaasti. Kohota vielä 30 minuuttia.

3. Kumoa taikina ja työstä sitä jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile limpuiksi ja laita ne voideltuihin vuokiin. Anna kohota vielä 20-30 minuuttia. Laita vuokien päälle voideltu vuoka jotta leivät eivät kohota paistettaessa – näin niistä tulee tiiviitä ja neliskulmaisia. Paista uunissa 45-50 minuuttia. Ota leivät uunista ja penslaa ne kylmällä vedellä. Kääri ne liinoihin ja jäähdytä ritilällä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä