Tumma kuminaleipä
Leivo mehukas ja maukas kuminaleipä. Se sopii monen leikkeleen kanssa, mutta etenkin joulukinkun kera. Suunnittele ajankäyttösi, sillä taikinaa valmistetaan kaksi päivää ja kohotetaan monta tuntia.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
Kolmeen leipään
- 7+7 dl ruisjauhoja
- 7+3,5 dl vettä
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl murskattua kuminaa
- 2 dl tummaa siirappia
- 50 g hiivaa
- 1-2 rkl öljyä
- 1 l ruissihtijauhoja
- 7 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Päivä 1: Mittaa 7 dl ruisjauhoja kulhoon. Kuumenna 7 dl vettä kiehuvaksi ja kaada ruisjauhojen päälle. Lisää suola ja kumina. Sekoita hyvin, peitä kulho muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
2. Päivä 2: Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen kulhossa. Lisää hiivaseos sekä 7 dl ruisjauhoja yön yli levänneeseen taikinaan ja työstä. Taikinasta tulee aika löysä. Anna taikinan kohota 4 tuntia vedottomassa paikassa – nyt taikina kohoaa paljon. 4 tunnin jälkeen: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Lisää taikinaan siirappi, öljy, 1 l ruissihtijauhoja ja n. 7 dl vehnäjauhoja. Työstä taikinaa voimakkaasti. Kohota vielä 30 minuuttia.
3. Kumoa taikina ja työstä sitä jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile limpuiksi ja laita ne voideltuihin vuokiin. Anna kohota vielä 20-30 minuuttia. Laita vuokien päälle voideltu vuoka jotta leivät eivät kohota paistettaessa – näin niistä tulee tiiviitä ja neliskulmaisia. Paista uunissa 45-50 minuuttia. Ota leivät uunista ja penslaa ne kylmällä vedellä. Kääri ne liinoihin ja jäähdytä ritilällä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa