Saksanpähkinäleipä
Ohjeessa leipä leivotaan monitoimikoneessa, mutta sen voi luonnollisesti alustaa myös käsin. Saat leivälle kauniin muodon, kun annat sen kohota jauhotetussa leipäkorissa.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
2 leipää
- 14-15 dl vehnäjauhoja
- 2 dl grahamjauhoja
- 1 dl kauraleseitä
- 2-3 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 50 g hiivaa
- 2 rkl öljyä
- 6 dl haaleaa vettä
- 100-150 g saksanpähkinöitä
Valmistusohje
1. Kaada monitoimikoneen kulhoon 14 dl vehnäjauhoja, grahamjauhot, leseet, suola ja sokeri. Murenna hiiva joukkoon. Sulje kansi. Sekoita nopeilla kierroksilla noin 20 sekuntia, kunnes taikina on sekoittunut. Pysäytä kone. Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Lisää vesi ja öljy taikinaan syöttöputken kautta ja sekoita 20-30 sekuntia, kunnes taikina on kerääntynyt palloksi, ei pidempään. Irrota kansi. Ripottele taikinan pinnalle
2. Laita monitoimikoneen syöttöputken päälle keittiöpyyhe ja anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Taikina nousee ja täyttää lopulta myös syöttöputken. Vaivaa taikinaa koneella vielä 20-30 sekuntia. Kaada se sitten leivinpöydälle. Kaavi kaikki taikina kulhosta huolellisesti.
3. Rouhi saksanpähkinät ja vaivaa ne taikinaan. Muotoile jauhotetuin käsin kaksi pyöreää leipää ja nosta ne jauhotettuihin koreihin. Anna leipien kohota noin puoli tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kumoa varovasti kohonneet leivät leivinpaperilla peitetylle pellille ja paista noin puoli tuntia. Anna leipien jäähtyä ritilällä keittiöpyyhkeen alla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka