Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Saksanpähkinäleipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Ohjeessa leipä leivotaan monitoimikoneessa, mutta sen voi luonnollisesti alustaa myös käsin. Saat leivälle kauniin muodon, kun annat sen kohota jauhotetussa leipäkorissa.

2 leipää

  • 14-15 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 1 dl kauraleseitä
  • 2-3 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 50 g hiivaa
  • 2 rkl öljyä
  • 6 dl haaleaa vettä
  • 100-150 g saksanpähkinöitä

Valmistusohje

1. Kaada monitoimikoneen kulhoon 14 dl vehnäjauhoja, grahamjauhot, leseet, suola ja sokeri. Murenna hiiva joukkoon. Sulje kansi. Sekoita nopeilla kierroksilla noin 20 sekuntia, kunnes taikina on sekoittunut. Pysäytä kone. Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Lisää vesi ja öljy taikinaan syöttöputken kautta ja sekoita 20-30 sekuntia, kunnes taikina on kerääntynyt palloksi, ei pidempään. Irrota kansi. Ripottele taikinan pinnalle

2. Laita monitoimikoneen syöttöputken päälle keittiöpyyhe ja anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Taikina nousee ja täyttää lopulta myös syöttöputken. Vaivaa taikinaa koneella vielä 20-30 sekuntia. Kaada se sitten leivinpöydälle. Kaavi kaikki taikina kulhosta huolellisesti.

3. Rouhi saksanpähkinät ja vaivaa ne taikinaan. Muotoile jauhotetuin käsin kaksi pyöreää leipää ja nosta ne jauhotettuihin koreihin. Anna leipien kohota noin puoli tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kumoa varovasti kohonneet leivät leivinpaperilla peitetylle pellille ja paista noin puoli tuntia. Anna leipien jäähtyä ritilällä keittiöpyyhkeen alla.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä